Jan Bednář: NATO bude hlídat turecký vzdušný prostor

22. prosinec 2015

Velké vzájemné napětí mezi Ankarou a Moskvou kvůli nedávnému sestřelení ruského stíhacího bombardéru nad turecko-syrskou hranicí není vojenským stratégům v organizaci NATO vůbec příjemné, naopak, z pohledu západní obranné aliance to byl velmi nepříjemný a nebezpečný incident, který výrazně zkomplikoval nejen už tak velmi obtížnou situaci na Blízkém východě, ale i samotné vztahy mezi Ruskem a Západem.

Byl to incident, který si Severoatlantická aliance určitě nepřeje opakovat, a proto nyní přistoupila k rozhodnutí zahájit hlídkové lety nad tureckým územím. Nejmodernější průzkumné letouny včasné výstrahy AWACS, které má Severoatlantická aliance k dispozici, budou spolu s námořními hlídkami celou tuto oblast monitorovat.

„Dohodli jsme se na balíčku opatření pro zajištění Turecka s ohledem k nestabilní situaci v regionu,“ uvedl k tomu pro agenturu Reuters generální tajemník organizace NATO Jens Stoltenberg. Opatření mají vstoupit v platnost v příštích týdnech a jak zdůraznil generální tajemník aliance, jde čistě o obranná opatření, která budou mít charakter jakéhosi policejního dohledu nad Tureckem.

Podobným způsobem chrání Severoatlantická aliance v současné době například také vzdušný prostor nad pobaltskými republikami, které dnes jsou, podobně jako Turecko, členskými státy aliance.

Představitelé Severoatlantické aliance se zjevně obávají, že podobný další incident, jakým bylo setřelení ruské bojové stihačky tureckou protivzdušnou obranou, by vedl k další eskalaci válečného napětí v regionu či ještě něčemu horšímu. A to si pochopitelně nepřejí.

Je známo, že Rusko v důsledku nedávného incidentu přesunulo do oblasti své nejvýkonnější protivzdušné systémy, označované zkratkou S-400, schopné zasáhnout rakety a letouny v okruhu čtyř set kilometrů.

Takovouto eskalaci bojů na Blízkém východě si NATO určitě nepřeje, zvláště když by jejich účastníkem z jedné strany bylo Turecko, doposud spolehlivý člen západní obranné aliance, kterou by pak NATO muselo chránit proti Rusku.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.