Jan Bednář: Miloš Zeman v Evropském parlamentu

26. únor 2014

Asi čtvrthodinový dnešní projev českého prezidenta Miloše Zemana v budově Evropského parlamentu ve Štrasburku si europoslanci vyslechli s poměrně velkým zájmem, jak jsme mohli pozorovat i v přímém televizním přenosu na stanici ČT 24.

Sál sice nebyl úplně plný a část auditoria po přerušení předchozí parlamentní rozpravy odešla, ale zbytek europoslanců, který v sále na Zemanův projev zůstal, naslouchal českému prezidentovi dosti pozorně a několikrát na jeho slova reagoval potleskem a někdy i smíchem, jak už to u jeho projevů bývá.

Miloš Zeman si vysloužil asi největší potlesk, když zcela jednoznačnými slovy podpořil projekt společné evropské měny, která – jak víme – prožívá v posledních letech neobyčejně hlubokou a vážnou krizi a ještě před nedávnem dokonce panovaly v celé EU široce rozšířené obavy, že „euro“ možná brzy zanikne.

„Jsem velkým stoupencem přijetí eura v horizontu, co nejdříve to bude možné,“ prohlásil doslova Miloš Zeman v souvislosti s Českou republikou a dodal, že podle jeho mínění lidé, kteří kritizují euro, mají jen jakýsi „strach z neznámého“. „Já si myslím, že euro je stabilizační faktor ekonomického rozvoje,“ uvedl navíc český prezident.

„Jaký rozdíl oproti jeho předchůdci!“ museli si v té chvíli zřejmě pomyslet přítomní europoslanci.

Miloš Zeman ale nepěl jen chválu na všechny možné projekty Evropské unie. Většinu svého projevu naopak věnoval kritice přebujelé evropské byrokracie a schvalování často nesmyslných společných evropských směrnic, které někdy docela hloupě zasahují lidem do života. Samozřejmě nezapomněl přitom odsoudit ani ekologicky úsporné žárovky, které mu kazí radost z pobytu na chalupě, anebo neustálé zbytečné stěhování Evropského parlamentu z Bruselu do Štrasburku a zpět.

I tato poznámka si vysloužila spontánní potlesk v sále.

Zeman ale hovořil také o tom, jak by se měla EU vyvíjet v budoucnosti. Zdůraznil například potřebu společné evropské zahraniční politiky a společné obrany, což jsou projekty, které už mnoho let zůstávají de fakto pouze na papíře.

„Máme 28 armád, které nejsou kompatibilní,“ uvedl Zeman s tím, že „společná armáda by byla levnější a efektivnější.“

Trochu zvláštně však působila skutečnost, že se český prezident rozhodl promluvit v Evropském parlamentu anglicky. To není u hlav států obvyklé. Jako nejvyšší představitelé svých národů většinou považují za správné pohovořit na takovém fóru svou rodnou řečí, i když angličtinu ovládají, už z důvodů řádné národní reprezentace a nutno říci, že Evropský parlament je na překlady ze všech jazyků členských zemí dokonale vybaven a zaměstnává celé zástupy překladatelů.

Předsedovi Evropského parlamentu to prý Miloš Zeman vysvětlil tím, že chtěl ušetřit za tlumočníky. Ve skutečnosti však asi ušetřil práci jen jednomu z nich – tlumočníkovi z češtiny do angličtiny, kterých je navíc všude dost – všichni ostatní svou práci určitě museli pečlivě odvést.

autor: Jan Bednář
Spustit audio