Jan Bednář: Laureáti ceny za lidská práva

3. říjen 2013

Tři české nevládní instituce, Knihovna Václava Havla, Nadace Charty 77 a Nadace Dagmar a Václava Havlových „Vize 97“ uspořádaly společně tento týden v Praze mezinárodní konferenci nazvanou „Občanská společnost: Svoboda není zaručena“.

Uskutečnila se na tzv. Pražské křižovatce, objektu Nadace Vize 97, při příležitosti prvního udělení Ceny Václava Havla za lidská práva parlamentním shromážděním Rady Evropy a jejím historicky prvním laureátem se stal běloruský obhájce lidských práv a politický vězeň Ales Bialiatski.

Ten je v současné době v Bělorusku ve vězení (za svoji činnost byl odsouzen před dvěma lety na čtyři a půl roku přísného režimu) a cenu za něj ve Strasbourgu převzala a pražské konference se zúčastnila jeho žena Natalia Pinčuková.

Osobní svědectví manželky politického vězně – která zde hovořila o porušování lidských práv v Bělorusku i o tom, co znamená pro jejího manžela mezinárodní solidarita – nebylo ovšem jediným výsledkem tohoto pražského setkání. Snad ještě výmluvnější byla vystoupení ostatních účastníků konference ze zemí, kde politické a občanské svobody, jimž se můžeme těšit v České republice už 24 let, opravdu nejsou zaručeny.

Světlana Ganuskinová z ruské skupiny Memorial, která se řadu let stará o oběti válek na Kavkaze, Natalie Taubinová z nadace, která poskytuje právní pomoc a Alexander Verchovskij z moskevského Centra pro informace a analýzu SOVA popisovali situaci v Rusku na poli lidských práv.

Min Ko Naing, aktivista z Barmy, právníci Kocha Kožoridze z Gruzie a Rasul Jafarov z Azerbajdžánu, historička Ladan Boroumandová z Íránu a další zde hovořili o podmínkách, které si sotva můžeme pamatovat z minulého režimu.

Mezi zvlášť pozoruhodné účastníky patřila Rosa Maria Payá, dcera slavného kubánského disidenta Oswalda Payá, který před rokem zahynul za podezřelých okolností při automobilové nehodě, a čínský aktivista za lidská práva, univerzitní pedagog Teng Biao, jeden ze zakladatelů čínské Charty 08, která vznikla před pěti lety po vzoru někdejší československé Charty 77.

Snad všichni tito disidenti poznali i policejní vyšetřování a vězení.

Ačkoli se obhajobě lidských práv věnují v úplně jiných zemích a zcela jiné době, všichni také uznávají někdejšího českého prezidenta Václava Havla a v jeho příkladu vidí svůj veliký vzor.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy tak udělením letošní Ceny Václava Havla zahajuje tradici, která má význam daleko za našimi hranicemi a nadlouho po jeho smrti.

autor: Jan Bednář
Spustit audio