Jan Bednář: Kontroverze kolem mučení

11. prosinec 2014

Jak pravdivá je zpráva amerického senátu o metodách, které ještě před několika lety používala americká tajná služba CIA při vyšetřování osob podezřelých z přípravy teroristických činů? To je otázka, kterou si nyní kladou nejen mnozí Američané, ale i my a celý okolní svět.

Jak se zdá, minimálně dvě tvrzení, obsažená v senátní zprávě, jsou sporná. Nikoli pokud jde o popis samotných metod, údajně používaných Američany během výslechu podezřelých teroristů, ale pokud jde o to, jaké výsledky tyto metody přinesly a zda o nich věděli i političtí představitelé.

Někdejší vice-prezident za vlády George W. Bushe Dick Cheney popřel v rozhovoru pro televizní stanici Fox News tvrzení obsažené v senátní zprávě, že prý politikové byli „oklamáni“, že jim CIA neřekla o těchto metodách plnou pravdu. „To je lež,“ prohlásil Cheney rezolutně a dodal, že samozřejmě prezident Bush, stejně jako on, věděl o metodách výslechů „vše co potřeboval vědět“. Nejnovější zprávu senátu označil za „plnou nesmyslů“ a trval též na svém dosavadním přesvědčení, že výslechy podezřelých osob s použitím těchto drastických metod skutečně přinesly relevantní informace v boji s terorismem.

Čtěte také

A to je druhý sporný bod senátní zprávy, která tvrdí, že prý mučení nebylo užitečné k ničemu.

Zajímavý je v tomto ohledu postoj nynějšího amerického prezidenta Obamy, který zatím zůstává v tomto sporu „neutrální“ a nechce se evidentně přiklonit k žádné straně, ačkoli právě on by o tom měl vědět nejvíc.

Prezident Obama už v jednom ze svých úplně prvních nařízení po nástupu do úřadu před šesti lety zakázal „mučení“, označované tehdy v praxi CIA poněkud eufemisticky jako „rozšířené metody výslechu“, které podle Obamy představují „zradu amerických hodnot“ a něco, co významně poškodilo pověst Spojených států ve světě.

Vestibul sídla CIA, stát Virginia (ilustrační foto)

Prezident Obama ale odmítl návrhy některých demokratů na utvoření komise, která by tyto případy vyšetřovala a výslovně nyní znovu ocenil pracovníky CIA jako „patrioty“, kterým „jsme vděčni za jejich snahu ochránit naši zemi“ před teroristickými útoky.

Zdá se dokonce, že jako prezident, který je pravidelně informován o všech možných teroristických hrozbách, jak se objevují, má dnes i jisté pochopení pro svého předchůdce v Bílém domě, George Bushe. Jeho obavy z dalších velkých teroristických útoků po jedenáctém září 2001 považuje za „legitimní“ a uznává, že tehdejší americká vláda stála před nesmírně těžkým rozhodováním, pokud chtěla takovému nebezpečí zabránit.

Zveřejnění senátní zprávy by mělo podle Obamy nám pomoci „nechat tyto metody tam, kam patří – totiž do minulosti“.

autor: Jan Bednář
Spustit audio