Jan Bednář: Kdo je Keneth Bae?

13. leden 2014

Dodnes jsou na světě země, kde se každodenní životní realita snad vůbec neliší od snové hrůzostrašné vize, známé z literárního díla slavného pražského rodáka Franze Kafky. Jestliže totalitní poměry v někdejším Československu za minulého režimu Kafkovy noční můry v něčem připomínaly, dnešní Severní Korea je spíše ještě překračuje ve své absurdnosti a tragickém osudu.

Nedávná návštěva slavného amerického basketbalisty Dennise Rodmana v hlavním městě Severní Koreje Pchjong-jangu znovu upozornila na případ, který jakoby přesně vypadl z románu Franze Kafky.

Dnes pětačtyřicetiletý Američan jihokorejského původu Kenneth Bae byl zatčen v Severní Koreji 3. listopadu roku 2012, během návštěvy průmyslového přístavu v Rasonu, poblíž Vladivostoku. Tento nejsevernější cíp severokorejského území sousedí také s Čínou a je považován za zvláštní ekonomickou zónu – jediné místo, kde přísný komunistický režim dovoluje spolupráci se zahraničními, převážně jihokorejskými kapitalistickými podniky. A tato průmyslová zóna tak přináší Pchjong-jangu velký zisk, miliardy dolarů ročně.

Dodnes ale nikdo přesně neví, čím se Kenneth Bae tamnímu režimu znelíbil. Když jeho zatčení potvrdila severokorejská tisková kancelář, oznámila, že spáchal protistátní zločin: prý podněcoval severokorejské občany ke svržení vlády a zřizoval za tím účelem základny v Číně. Absurdnost obvinění doprovodila informace, že zároveň údajně vedl proti Severní Koreji „pomlouvačnou kampaň“.

V neveřejném procesu v květnu loňského roku byl Kenneth Bae obviněn ještě z „plánování tzv. operace Jericho“, která měla mít za cíl svržení vlády prostřednictvím náboženské činnosti. Severní Korea je, jak známo, oficiálně ateistický stát a západní činitelé se domnívají, že Bae se jako křesťan možná provinil tím, že měl u sebe Bibli nebo nějakou jinou náboženskou literaturu.

Odsouzen byl na 15 let tvrdé práce v pracovním táboře. Jeho rodina upozorňuje na jeho špatný zdravotní stav a na to, že by celý svůj trest nejspíš nepřežil. Leckdo se proto už snažil mu vyprosit milost a propuštění z vězení, ale zatím bohužel marně.

Severní Korea ovšem už dříve použila několik podobných případů jako „páky“ při vyjednávání se Západem. Je proto docela možné, že tohoto Američana zadržuje jen proto, aby si mohla diktovat pro sebe příznivější podmínky nějaké budoucí obchodní dohody s okolním světem.

autor: Jan Bednář
Spustit audio