Jan Bednář: Kamarádi ze studentské koleje za mřížemi

2. květen 2013

Celkem 264 zraněných a tři mrtvé si vyžádal 15. dubna teroristický útok v cílové rovince bostonského maratonu a je pochopitelné, že americká policie věnuje jeho vyšetřování maximální pozornost. Díky nebývalému policejnímu úsilí byl dopaden tři dny po atentátu jeden z jeho pravděpodobných pachatelů, 19ti-letý Džochar Carnajev, zatímco jeho starší bratr Tamerlan nepřežil přestřelku při zatýkání.

Včera vzal soud v Bostonu do vazby tři Džocharovy kamarády ze studentské koleje pro maření vyšetřování a křivou výpověď. Všichni tři dnes devatenáctiletí chlapci nastoupili před rokem a půl spolu s Džocharem do univerzitní koleje v Massachusetts. Dva z nich pak studia nechali, ale navzájem se dál scházeli. Azamat Tažajakov a Dias Kadyrbajev, oba původem z Kazachstánu, měli v USA studentské vízum, jen třetí Džocharův přítel Robel Phillipos má americké občanství.

Tažajakov vypověděl, že asi měsíc před pumovým útokem v Bostonu, mu Džochar u večeře řekl, že ví, jak udělat bombu. Všichni však popírají, že by cokoli věděli předem o přípravě pumového atentátu. Hned po něm se však pokusili kamaráda krýt.

Když policie zveřejnila fotografie dvou podezřelých pachatelů pumového výbuchu, Kadyrbajev poslal mobilem Džocharovi zprávu, že je jednomu z nich podobný. Ten mu odpověděl, aby mu už raději žádné zprávy SMS neposílal a dodal údajně „zajdi do mého pokoje na koleji a vezmi si, co chceš“.

Kadyrbajev, Tažajakov a Phillipos se pak do Džocharova pokoje opravdu vydali a odnesli si odtud jeho přenosný počítač a batoh s pyrotechnikou. Druhý den, když byl Džochar konečně policií dopaden, hodili ve strachu batoh i s počítačem do popelnice. Obojí však policie později našla, po pečlivém hledání na skládce.

Střely a petardy v Džocharově batohu, které se běžně používají k domácímu ohňostroji, však nebyly netknuté – jsou otevřené a výbušnina z nich odsypaná pryč – s největší pravděpodobností právě k výrobě bomby, která explodovala při maratonu.

Phillipos, Tažajakov a Kadyrbajev si teď možná odsedí několik let ve vězení. Za křivou výpověď a maření vyšetřování. Chtěli asi jen pomoct kamarádovi. Ten ale spáchal velký zločin.

autor: Jan Bednář
Spustit audio