Jan Bednář: Je Írán ochoten zastavit svůj jaderný program?

14. listopad 2013

Po mnoha letech neúspěšných diplomatických pokusů, obav a zklamání se nyní západní svět možná přibližuje k dohodě, která zastaví íránský jaderný program. Dá se tak alespoň usuzovat z výroků některých diplomatů, zejména ze slov amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, která pronesl v těchto dnech.

Zástupci Spojených států, Británie, Francie, Ruska, Číny a Německa jednali znovu minulý týden s představiteli Íránu o jeho jaderném programu a sankcích, které okolní svět na Írán kvůli tomu uvalil. Západní činitelé začali dokonce vyjadřovat neobvyklý optimismus, že se k nějaké dohodě dojde, a i když se k ní nakonec nedospělo, je zřejmé, že se alespoň rýsovaly její přibližné rysy.

A John Kerry v pondělí na veřejnosti poznamenal, aniž by to dále upřesnil, že jsme byli „neuvěřitelně blízko“ k dohodě.

Jednání s Íránem samozřejmě probíhají za zavřenými dveřmi a kromě jejich samotných účastníků a několika vrcholných světových politiků nikdo v této chvíli neví, co přesně bylo minulý týden jejich obsahem. Jediné, co můžeme s klidem prohlásit, je to, že se jednalo o uvolnění či zrušení některých mezinárodních sankcí, vyhlášených v minulosti vůči Íránu, výměnou za ústupky z íránské strany. Tím nejdůležitějším íránským ústupkem by mělo být alespoň částečné, když už ne úplné, zastavení jeho jaderného programu a přijetí nějaké formy kontroly nad ním.

Další kolo jednání má začít už příští týden v Ženevě a americká vláda zřejmě věří, že by mohlo přinést nějaký pozitivní výsledek.

Ve středu totiž požádal americký ministr zahraničí John Kerry spolu s vice-prezidentem Josephem Bidenem členy Senátu, aby prozatím neprosazovali žádné další sankce, namířené proti Íránu, neboť podle jejich mínění by se nové sankce mohly dostat do rozporu se záměry diplomacie.

„Žádáme všechny, aby se uklidnili, aby se zamysleli nad tím, čeho se může dosáhnout a jaká je realita,“ řekl včera John Kerry novinářům. „Potřebujeme čas několik týdnů,“ dodal.

Podle deníku New York Times vede o tom v těchto dnech prezident Obama řadu telefonických rozhovorů jak na mezinárodní, tak i domácí scéně. Velká část politiků ovšem nadále zůstává skeptická. A jejich nedůvěra je po tolika letech zkušeností s Íránem docela pochopitelná.

autor: Jan Bednář
Spustit audio