Jan Bednář: Evropská veřejnost se snaží vyrovnat s traumatem terorismu

13. leden 2015

Rozhořčení francouzské a světové veřejnosti nad teroristickými útoky, k nimž došlo ve Francii minulý týden, zatím ani zdaleka neustupuje.

První silné negativní emoce ale pomalu přecházejí a na jejich místo nastupují racionálnější úvahy, kdy my všichni jako pozorovatelé oněch mimořádně tragických událostí si ujasňujeme souvislosti a zařazujeme vše do patřičných mezí.

Zatímco francouzská vláda posiluje bezpečnostní hlídky v ulicích francouzských měst a na pomoc povolala 10.000 příslušníků armády, kteří by měli dodat jistotu traumatizované společnosti, rozvíjí se na mnoha úrovních debata o potřebě bránit svobodu slova, o svobodě a demokracii obecně a třeba také o přistěhovalectví a o tom, kdo jsou „praví“ a kdo „falešní“ muslimové.

Zvláštní pozornost bezpečnostních složek má nyní ve Francii židovská komunita.

Čtěte také

Skoro polovina nasazených vojáků střeží francouzské židovské školy a pocit ohrožení, který panuje v této části společnosti, dokládá rozhodnutí přemístit pohřeb židovských obětí, zavražděných jedním z teroristů v pařížském košer lahůdkářství, raději do Jeruzaléma. Francie se nezdála k tomu dost bezpečná.

S větší intenzitou než dosud se také nyní hledají efektivnější způsoby boje s terorismem.

Již skutečnost, že jeden z bratrů, kteří vraždili v redakci satirického týdeníků Charlie Hebdo, prošel pravděpodobně výcvikem Al-Káidy na Arabském poloostrově, a že byl dokonce na americkém seznamu podezřelých osob, které je třeba sledovat, vyvolává znovu otázky o tom, zda neselhaly výzvědné služby.

Pohřeb židovských obětí (na transparentu na snímku), zavražděných jedním z teroristů v pařížském košer lahůdkářství se konal v Jeruzalémě. Francie se nezdála k tomu dost bezpečná

Na místě je jistě lepší komunikace a spolupráce západních spojenců tváří v tvář nebezpečí, které představují veteráni džihádu.

Evropskou politiku nyní ale zřejmě zasáhne také vlna odporu proti přistěhovalectví. Populisté nejen ve Francii šíří pocit, že všichni muslimští přistěhovalci do Evropy představují potenciální nebezpečí a že extremismus je přirozenou součástí a nevyhnutelným důsledkem tohoto náboženství.

Proti tomu stojí svědectví účastníků masových demonstrací proti terorismu, kdy mezi shromážděnými bylo také velké množství muslimů, kteří vyjadřovali především touhu žít v míru a klidu se svými sousedy.

V Německu proběhly demonstrace obou táborů a zdá se, že toto téma bude mít v příštích týdnech a měsících v Evropě velký vliv. A teprve časem se pozná, který názorový proud ohledně přistěhovalců a muslimů na našem kontinentu převáží natrvalo.

autor: Jan Bednář
Spustit audio