Jan Bednář: Evropská unie přehodnocuje svou politiku

28. květen 2014

Včerejší summit Evropské unie v Bruselu byl první schůzkou nejvyšších představitelů členských zemí po volbách do Evropského parlamentu z konce minulého týdne.

Stal se proto i první příležitostí, kdy předsedové vlád a hlavy států všech členských zemí Evropské unie mohli spolu diskutovat o volebních výsledcích, které vyvolaly v mnoha západoevropských zemích nemalé zděšení.

Britský premiér David Cameron dal už před schůzkou v Bruselu všem ostatním evropským státníkům jasně najevo, že tentokrát nemůže pokračovat „obvyklý postup“, který běžně probíhá po skončených volbách, tj. prosté sčítání hlasů a uzavírání povolebních dohod pouze o tom, kdo bude koho zastupovat v příslušných orgánech Unie.

V sérii telefonátů s představiteli evropských zemí Cameron vyzýval k tomu, aby se tento obvyklý povolební proces nějakou dobu pozdržel a na místo toho se zahájila docela vážná debata všech členských zemí o příštím celkovém politickém směřování Evropské unie.

Čtěte také

Zdá se, že v tomto rozhodnutí dali ostatní evropští státníci britskému premiérovi za pravdu, respektive sami přicházeli s podobnými myšlenkami.

Francouzský prezident François Hollande také vyjádřil své rozčarování nad volebním vítězstvím francouzské Národní fronty a relativně malým úspěchem vládnoucích socialistů a prohlásil, že tím voliči dali politikům jasný signál, že Evropa by se měla změnit.

Britský premiér David Cameron

Odhodlání k podstatné změně evropské politiky prochází v těchto dnech napříč kontinentem. A jeho výsledkem je mandát, který obdržel na úterním summitu EU v Bruselu nynější předseda Evropské rady Herman Van Rompuy – zahájit konzultace s členskými státy o budoucí politice Evropské unie.

Tento někdejší belgický premiér a člen Křesťanskodemokratické vlámské strany je sám horlivým zastáncem federalistického směřování Evropské unie, ale je docela možné, že právě od tohoto svého ideálu se bude muset v nadcházejících týdnech a měsících či ještě déle poněkud odklonit v zájmu vzájemné celoevropské shody na principech nové evropské politiky.

Čtěte také

Je totiž jasné, že nástup euroskeptických a protievropsky naladěných politických uskupení do Evropského parlamentu vytvoří klima, které se k dalšímu sjednocování Evropy nebude stavět přátelsky.

Výsledky voleb nutí evropské politiky, kteří utrpěli porážku, aby přehodnotili svou dosavadní politiku a vytvořili alternativu k euroskeptickým subjektům, přijatelnou pro většinu voličů.

Prostě, všichni se musí přizpůsobit nové situaci.

autor: Jan Bednář
Spustit audio