Jan Bednář: Dohoda velmocí nad Sýrií

16. září 2013

Převratné události minulého týdne kolem syrského konfliktu vyvrcholily v sobotu v poledne oznámením, že ministři zahraničí Ruska a Spojených států, Sergej Lavrov a John Kerry, dospěli k dohodě o odstranění syrských chemických zbraní. Jejich narychlo svolané setkání na břehu ženevského jezera, o jehož účelnosti leckdo pochyboval, přineslo nakonec nečekaně velký výsledek, který ještě v pondělí považovaly Spojené státy skoro za nemožný.

Ukazuje se, že diplomatická snaha o řešení problému má šanci, je-li podpořena silou, respektive hrozbou použití vojenské síly v případě zatvrzelé neústupnosti.

Několik týdnů byl americký vojenský zákrok v Sýrii na spadnutí. Prezident Obama na domácí půdě i na mezinárodním fóru vícekrát opakoval, že použitím chemických zbraní syrský režim překročil únosnou hranici a dospěl k tomu, co už není možné tolerovat. Americký prezident trval na svém téměř osamocený – ačkoli vojenský zákrok v Sýrii si nepřeje většina Američanů a zřejmě ani členů Kongresu, kteří o tom měli v dohledné době hlasovat – a Spojené státy se ocitly v té věci prakticky bez spojenců. Hrozba zákroku však trvala i přes Obamovu údajnou váhavost a vedla nakonec k dohodě s Ruskem.

Syrská krize se přenesla na vyšší úroveň: stala se předmětem zájmu vzájemného vyjednávání velmocí a stává se znovu předmětem jednání na půdě OSN.

Sýrie má nyní týden na to, aby předložila kompletní seznam svého chemického arzenálu. Do dvou měsíců má být tento arzenál pod dohledem mezinárodních inspektorů a všechny syrské chemické zbraně a zařízení k jejich výrobě mají být zničeny do poloviny příštího roku.

Je to samozřejmě ambiciózní plán, který nemusí vyjít. Ale představuje lepší ochranu před těmito smrtícími zbraněmi než omezené vojenské zásahy, o nichž Obama uvažoval.

Ruský prezident Putin využil té příležitosti, aby se zviditelnil a dostal do popředí na Blízkém Východě, ale bude mít teď větší zájem než kdykoli dříve, aby přiměl Asada ke spolupráci. Celý konflikt v Sýrii dohodou o zničení chemických zbraní překonán samozřejmě není, ale vývoj posledních dnů dává naději, že Rusko a Spojené státy se ještě vloží do prosazování mírového řešení.

Občanská válka v Sýrii si za dva a půl roku vyžádala více než 100 tisíc lidských životů a miliony lidí musely uprchnout ze svých domovů. Západ zjevně není schopen tam intervenovat, ale může se aspoň pokusit o diplomatické smíření. A to by bez dohody s Ruskem, které dlouhá léta podporovalo syrský režim vojensky, prostě nešlo.

autor: Jan Bednář
Spustit audio