Jan Bednář: Dočasná dohoda v Kongresu

17. říjen 2013

Americký Kongres odvrátil hrozbu úplné platební neschopnosti federální vlády Spojených států doslova na poslední chvíli, krátce před dnešní půlnocí. Po šestnácti dnech částečného uzavření vládních úřadů a institucí a zastavení výdajů ze státní pokladny skoro na všechno, co se nepovažuje za naprosto nezbytné a nepostradatelné, sjednali včera večer zástupci obou politických frakcí v americkém Kongresu alespoň dočasnou dohodu.

Ve čtvrtek ráno se tak konečně mohly vrátit do práce statisíce státních zaměstnanců, kteří měli od 1. října nucenou dovolenou. Země se tak vrací do normálních kolejí, ale všichni si zároveň kladou otázku „Na jak dlouho?“ A bude se něco podobného zase za tři měsíce opakovat?

Odpověď nikdo nezná. Jen zdravý lidský rozum říká, že se to opakovat nemůže, respektive nemělo by, protože kdo by přece chtěl sám sebe takto opakovaně poškozovat? A jak se to vůbec mohlo stát?

Zdá se, že republikánští členové Kongresu, kteří tuto krizi vyvolali, před jejím vypuknutím asi netušili, jak devastující účinky bude mít – a to nejen na celé Spojené státy a jejich doposud relativně dobré postavení ve finančním světě, ale i na ně samotné, tj. na popularitu republikánské strany u amerických voličů.

Ta nyní poklesla na minimum a sami republikáni si to často uvědomují až nyní. Vůdce republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů John Boehner dnes řekl: „Bojovali jsme dobře, jen jsme nezvítězili.“ Naproti tomu někdejší republikánský kandidát na amerického prezidenta senátor John McCain se od začátku stavěl proti vyvolání krize – ale jeho hlas zůstával v menšině.

Nakonec se zástupci republikánů a demokratů v americkém Senátu narychlo dohodli na zvýšení dluhového limitu vlády do 7. února příštího roku s tím, že současná úroveň federálních výdajů je zaručena do 15. ledna. To dává oběma stranám určitý manévrovací prostor, aby se mezitím dohodly na tom, na čem se dosud dohodnout nedokázali – na definitivní podobě rozpočtových výdajů a zahájení Obamovy reformy financování zdravotního pojištění. Návrh zákona nejprve schválil Senát a vzápětí i Sněmovna reprezentantů, i když velká část republikánů ve sněmovně ani tento nový návrh nepodpořila.

Prezident Obama čerstvě schválený zákon – o prozatímním zvýšení dluhového limitu – podepsal okamžitě, aby hned vstoupil v platnost.

Amerika tak v noci na dnešek odvrátila mnohem větší katastrofu, která by teď mohla přijít, kdyby se kongresmani nedohodli. A lze jen doufat, že si vezmou k srdci prezidentova slova: „Musíme se zbavit zvyku vládnout pomocí krize.“

autor: Jan Bednář
Spustit audio