Jan Bednář: Co přineslo jednání Merkelové s Obamou o Ukrajině

10. únor 2015

Až zítra zasednou v běloruském Minsku k jednacímu stolu prezidenti Ruska, Ukrajiny a Francie spolu s německou kancléřkou, aby se pokusili nalézt východisko z ukrajinské krize, budou mít jistě před očima i čerstvý výsledek její schůzky s americkým prezidentem a kanadským premiérem.

Pro ruského prezidenta Putina to možná nebude dostatečný důvod ke změně dosavadní politiky, ale vyjednávací „potenciál“ ukrajinského prezidenta Porošenka se po prohlášeních amerického prezidenta Obamy a pak ještě kanadského premiéra Harpera, kteří mluvili o pomoci Ukrajině s německou kancléřkou Merkelovou, zjevně zvyšuje.

Oba američtí politikové, prezident Obama i premiér Harper, se totiž zmínili o možnosti dodat na Ukrajinu zbraně, pokud evropská diplomacie nic nevyřeší.

Jak víme, americký prezident Obama je už delší dobu vystaven tlaku opozičních republikánů, aby Ukrajině vojensky pomohl v boji proti proruským separatistům. Až dosud s přímou vojenskou pomocí Kyjevu váhal a i v této chvíli je to jen hypotetická možnost.

Čtěte také

Obama doslova řekl, že nyní tuto věc „studuje“ a dodal: „Požádal jsem svůj tým, aby se podíval na všechny varianty řešení“ – s tím, že nabídka amerických zbraní Ukrajině je jen jednou z řady variant, o nichž nyní jeho poradci uvažují.

Tuto poznámku ale učinil americký prezident i přesto, že německá kancléřka Merkelová dala jednoznačně najevo, že se staví proti takovému návrhu, že by nesouhlasila s posíláním amerických zbraní ukrajinské armádě.

Německá kancléřka Angela Merkelová s kanadským premiérem Stephenem Harperem

Jak známo, od začátku konfliktu na Ukrajině mají Američané a Evropané na tuto krizi podstatně jiný názor a je svým způsobem obdivuhodné, že se zatím dokázali sjednotit na rozsahu a konkrétní podobě společných protiruských sankcí.

Ministři zahraničí EU se v pondělí dohodli na dalším posílení sankcí, pokud se nepodaří boje utišit, ale odložili jejich platnost ještě o týden právě proto, aby dali šanci mezinárodní diplomacii.

„Ukrajinci jsou zabíjeni a my jim posíláme jídlo a přikrývky. Ty proti ruským tankům nestačí,“ prohlásil o víkendu na mnichovské konferenci o bezpečnosti americký senátor, republikán John McCain.

Francouzský prezident Hollande a německá kancléřka Merkelová budou mít proto ve středu v Minsku co dělat, aby přesvědčili Vladimira Putina aspoň k nějakému smířlivému gestu. Za pokus to určitě stojí.

autor: Jan Bednář
Spustit audio