Jan Bednář: Čína obviňuje Spojené státy

16. duben 2013

Napětí na Dálném Východě nepolevuje a Severní Korea dnes znovu pohrozila vojenským útokem na Jižní Koreu, pokud se neomluví za urážky Severní Koreje.

„Naše odvetná akce bude zahájena bez jakéhokoli předchozího varování,“ uvedla dnes severokorejská státní tisková kancelář s odvoláním na vyjádření velitele severokorejské armády. A dodala: „Armáda KLDR zasadí mocné údery všem nepřátelským silám, které pošlapávají důstojnost našeho nejvyššího vůdce.“

Tím měla severokorejská tisková kancelář zřejmě na mysli několik menších demonstrací, které v pondělí proběhly v hlavním městě Jižní Koreje Soulu. Na jedné z nich hlouček demonstrantů pálil portrét nynějšího severokorejského vůdce Kim Čong-una. Zároveň ale v Soulu probíhaly i jiné demonstrace, jejichž účastníci například žádali zahájení diplomatických jednání se Severní Koreou. Jihokorejská vláda proto dnes nad novými vyhrůžkami a ultimátem Severu vyjádřila politování.

Mezi diplomatickými kroky na Dálném Východě těchto dnů byla asi nejdůležitější návštěva amerického ministra zahraniční Johna Kerryho v Pekingu. Žádal čínské představitele, aby pomohli zmírnit tamní napětí pomocí svého vlivu na severokorejské vedení. Jak známo, Čína je jediným politickým a ekonomickým spojencem severokorejského režimu a má v Pchjong-jangu tradičně velký vliv, jistě větší než kterákoli jiná země světa. (Rusko vliv v této zemi dávno ztratilo a Spojené státy a Japonsko jsou naopak považovány za nepřátele, stejně jako Jižní Korea.)

Podrobný obsah rozhovorů Johna Kerryho s čínskými činiteli v Pekingu pochopitelně zveřejněn nebyl, ale současný postoj Číny vůči Spojeným státům do jisté míry odhaluje úterní zpráva agentury Reuters, podle níž Peking nepřímo kritizuje Spojené státy za jejich vojenské angažmá v tomto regionu. Z úterního vyjádření čínského ministerstva obrany vyplývá, že Čína není šťastná z toho, jakou pozornost Washington nyní věnuje Dálnému Východu. Má snad za to, že Spojené státy pomalu uzavírají válku v Afghánistánu a obracejí svůj zrak ještě dále na východ.

autor: Jan Bednář
Spustit audio