Jan Bednář: Chemické zbraně znovu použity v Sýrii

18. březen 2015

Když v srpnu roku 2013 přišlo o život několik set civilistů na předměstí hlavního města Sýrie Damašku, evidentně po útoku chemickými zbraněmi, respektive po zásahu nervového plynu zvaného sarin, dostal se režim syrského prezidenta Asada do velmi nepříjemné situace na mezinárodní scéně.

Západní mocnosti došly k názoru, že takový útok mohla uskutečnit jedině syrská armáda, která mohla mít takové zbraně k dispozici, a neuvěřili tvrzení syrské vlády, že útok byl dílem protivládních povstalců.

Následky byly vážné, i když žádné definitivní a nezvratné důkazy o tom, kdo zločin spáchal, zjištěny a předloženy nebyly.

Syrská vláda nicméně po tomto incidentu alespoň podepsala mezinárodní konvenci, zakazující používání chemických zbraní a zdálo se, že se chce od těchto praktik distancovat.

Ojedinělé incidenty, při nichž byly údajně použity chemické bojové prostředky, byly ale hlášeny i později, i když počet jejich obětí byl nesrovnatelně menší než před dvěma lety. A jeden takový se zřejmě přihodil i tento týden.

Čtěte také

Dvě skupiny syrských opozičních aktivistů obviňují vládní síly, že v pondělí znovu použily chemické zbraně na severozápadě země. Nejméně šest lidí, z toho tři děti, prý zabil chlor shozený z letadla na město Sarmin, kde vládní vojska bojují s protivládními povstalci.

Jeden z barelů s chlorem dopadl na rezidenční čtvrť města a v nemocnici pak museli ošetřovat několik desítek lidí kvůli zanícení očí a potížím při dýchání. Filmové záběry z místa útoku později vysílala arabská televize Al Džazíra.

Chemická struktura sarinu

Ani u tohoto útoku ale není možné s definitivní platností určit viníka.

Syrská armáda takový útok samozřejmě popírá a vládní mluvčí označil zprávy opozičních aktivistů za pouhou protivládní propagandu.

V každém případě je ale situace v Sýrii kritická. Vládní vojska tam bojují s islamisty, včetně bojovníků tzv. Islámského státu a občanská válka tuto zemi pustoší už čtyři roky. Počet obětí konfliktu jde do stovek tisíc.

Jen před několika dny opakoval americký ministr zahraničí John Kerry, že Washington je ochoten jednat se syrskou vládou o ukončení konfliktu, ale syrský prezident Asad – a jeho režim – na nabídku nereagoval.

Diktátor se nechce vzdát moci a tak se bojuje dál. Naneštěstí může být výsledkem tohoto vývoje jen další nástup islámského extremismu.

autor: Jan Bednář
Spustit audio