Jan Bednář: Barbarství islámských teroristů v Londýně

23. květen 2013

Britská veřejnost je šokována barbarským zločinem, brutální vraždou příslušníka branných sil, k níž došlo včera v půl třetí odpoledne, za plného denního světla a rušného provozu na jedné londýnské dopravní tepně.

Dva mladíci tmavé pleti, jejichž rodiny pocházejí z Afriky, tam záměrně přejeli autem britského vojáka a pak ho ubodali. „Tento britský voják je oko za oko, zub za zub,“ křičel útočník nad svou obětí, „a přísaháme věčnému Alláhovi, že proti vám nikdy nepřestaneme bojovat.“

Brutální vražda měla tak zjevně politický a náboženský motiv. Na amatérském videu, které vysílala televize ITV, jeden z útočníků, kteří se z místa činu vůbec nepokusili uprchnout, své pohnutky vysvětluje a pokřikuje na lidi kolem. Několik dlouhých minut, než přijela policie a vojsko, pobíhali útočníci okolo se zkrvavenýma rukama a nechali se fotografovat.

Svědectví o tom podala BBC žena, která vystoupila z autobusu, když viděla člověka ležet na zemi a chtěla mu poskytnout první pomoc, domnívala se, že jde o dopravní nehodu. Když zjistila, že je voják mrtvý, všimla si teprve útočníka a zeptala se ho: „To jste udělal vy?“ „Co chcete?“ A muž odpověděl, že ho zabil, protože „britští vojáci zabíjeli a zabíjejí muslimy v Iráku a Afghánistánu“.
To je stejný motiv, jaký měli nedávno atentátníci při bostonském maratonu.

Premiér Cameron označil včerejší vraždu za teroristický útok na Británii. Vrátil se předčasně z návštěvy Francie a vedl dnes dopoledne mimořádnou schůzi vládního krizového štábu za účasti ministrů vnitra a obrany a šéfů zpravodajských služeb.

„Nikdy neustoupíme před jakoukoli formou teroru či terorismu,“ prohlásil Cameron po schůzce krizového štábu, „nebyl to jen útok na Británii a na britský způsob života, ale byla to také zrada islámu,“ neboť podle premiéra Camerona „v islámu není nic, co by ospravedlňovalo tak hrozný čin“.

V tom má Cameron podporu naprosté většiny britské muslimské komunity, která dnes celý den jednoznačně tento nejnovější teroristický čin odsuzovala, samozřejmě stejně jako zcela šokovaná britská veřejnost.

Podle prozatím kusých informací se oba útočníci narodili v Británii, kam ale jejich rodiny přišly z Nigérie. Policie zjišťuje, zda nebyli napojeni na teroristickou síť al-Káidy, ale spíše se zdá, že to byli – podobně jako nedávno v Bostonu – osamocení násilníci pouze pod vlivem militantních islamistů prostřednictvím internetu. A to je zřejmě největší problém tohoto relativně nového druhu terorismu. Jak uvádí týdeník Economist, „neorganizované džihádisty je totiž těžší zastavit než organizované“.

autor: Jan Bednář
Spustit audio