Jan Bednář: Americký prezident na návštěvě Vatikánu

27. březen 2014

Setkání amerického prezidenta s hlavou katolické církve mělo především zdvořilostní charakter. „Jsem váš velký obdivovatel,“ pronesl uctivě a s úsměvem Barack Obama hned poté, co si s papežem Františkem podali ruce.

Původně plánovaná půlhodinka jejich společného rozhovoru se ale nakonec protáhla na více než 50 minut a vedle zdvořilostních frází obsahovala i skutečnou výměnu názorů.

Americký prezident Obama a papež František mají některá silná společná témata – sdílejí zejména přesvědčení, že je zapotřebí bojovat proti chudobě a rostoucí sociální nerovnosti ve světě. Papež František se v tomto směru vyjadřuje prakticky pořád a jeho výroky mívají velkou odezvu nejen mezi věřícími katolíky, ale i v prostředí úplně jiných náboženských vyznání.

Také většina Obamových politických a ekonomických reforem, které se pokoušel zavádět ve Spojených státech, vzešla z těchto názorových pozic. Dobrým příkladem toho může být Obamova zatím nepříliš zdařile zavedená reforma financování zdravotního pojištění, kterou chtěl pozvednout úroveň zdravotní péče i pro méně majetné a zcela nemajetné Američany.

Se smyslem této reformy by papež František jistě naprosto souhlasil.

Oba muži ale – jako velice významní aktéři světové politiky – často hovoří také o záležitostech, kde se jejich názory zcela zásadně neshodují. K těm patří především problematika potratů a používání antikoncepce, které vyvolávají velké emoce právě ve Spojených státech. Dalším takovým tématem, kolem něhož zřejmě museli chodit po špičkách, jsou návrhy na uzavírání manželství mezi osobami stejného pohlaví.

Zatímco některé západní společnosti takové jevy tolerují, katolická církev si zachovává svůj tradiční odstup a názory Baracka Obamy a papeže Františka jsou v tomto ohledu diametrálně odlišné.

Americký prezident Barack Obama

Není divu, že hned od okamžiku, kdy Obama nastoupil do prezidentského úřadu, vypuklo napětí mezi americkou vládou a komunitou amerických katolíků. Američtí biskupové už v roce 2009 otevřeně kritizovali univerzitu v Notre Dame za to, že se rozhodla udělit Obamovi čestný doktorát a pozvala ho na přednášku, v níž hovořil o právu na potrat.

A stejné problémy vyvolává v USA ta část jeho reforem zdravotní péče, která umožňuje další šíření antikoncepce.

Setkání amerického prezidenta Obamy s papežem Františkem by podle politických pozorovatelů mohlo částečně přispět ke zlepšení Obamovy pošramocené popularity na domácí půdě. Zatímco papež se těší podpoře více než 80 procent veřejnosti, souhlas s Obamovou politikou se pohybuje jen těsně nad 40 procenty.

A je to proto americký prezident Obama, kdo na schůzce s papežem může jedině vydělat.

autor: Jan Bednář
Spustit audio