Jan Bednář: Americko-kubánské vztahy zůstávají chladné

11. prosinec 2013

„Potřásání rukou amerického prezidenta Baracka Obamy s kubánským prezidentem Raulem Castrem nebylo plánované,“ oznámil dodatečně Bílý dům. Oba prezidenti se setkali zřejmě náhodou na včerejší vzpomínkové slavnosti v Johannesburgu, uspořádané na počest zesnulého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely.

Desítky zahraničních hostů, představitelé vlád a států mnoha zemí, se shromáždily na podiu sportovního stadionu v Sowetu, právě když přicházel americký prezident, aby přednesl svůj předem dobře připravený, promyšlený a všemi očekávaný projev. Jakmile svižně vystoupal po schodech vzhůru, objevil se před ním muž, kterého v té chvíli možná ani nepoznal, rozhodně se nikdy před tím spolu osobně nesetkali a Barack Obama mu hned podal ruku.

Televizní záběry kubánského vůdce Raula Castra, jak se srdečně zdraví s americkým prezidentem, pak obletěly svět. Vzbuzovaly ale plané naděje. Jak se nyní dovídáme, žádné zlepšení vzájemných americko-kubánských vztahů to ještě neznamená. Americký prezident prostě ze zdvořilosti podal ruku prvnímu člověku, kterého na podiu spatřil, a mohl to být kdokoli jiný.

Mluvčí Bílého domu Ben Rhodes dnes uvedl celou věc na pravou míru. A dodal, že Spojené státy mají nadále vážné obavy, pokud jde o porušování lidských práv na Kubě.

Obamova vláda sice před časem poněkud uvolnila restrikce, které se týkají cestování amerických občanů na Kubu, zvláště v případě příslušníků smíšených americko-kubánských rodin, ale jiná omezení nadále zůstávají v platnosti už od dob, kdy Spojené státy přerušily diplomatické styky s Kubou, tedy od roku 1961, kdy se Fidel Castro během studené války přiklonil na stranu Sovětského svazu.

Může se zdát, že ta doba je dávno pryč, ale na Kubě dosud trvá komunistický režim, pro nějž dodržování lidských práv rozhodně není prioritou.

Jedním z nejnaléhavějších současných případů, který to ilustruje, je případ 64 letého Američana Alana Grosse, který byl na Kubě zatčen před čtyřmi lety a odsouzen za údajné „podvracení“, když chtěl tamní židovské komunitě zařídit internetové připojení. Podle obžaloby propašoval na Kubu příslušné technické vybavení. Všechny dosavadní pokusy o intervenci v jeho případě se minuly účinkem, a Gross proto nyní napsal dopis prezidentu Baracku Obamovi, v němž žádá, aby se ho zastal.

„Je mi jasné, pane prezidente, že jen Vaše osobní účast může zajistit mé propuštění,“ píše Gross Obamovi.

Takže by měl Obama, kdyby na jednání s Castrem opravdu došlo, určitě o čem mluvit.

autor: Jan Bednář
Spustit audio