Jan Bednář: Americké primárky začínají

5. leden 2016

Ve Spojených státech dnes začíná zdlouhavé politické zápolení, jehož vyvrcholením budou v listopadu letošního roku volby amerického prezidenta – muže či ženy, který (či která) vystřídá za rok v Bílém domě dosluhujícího prezidenta Baracka Obamu, jenž už vyčerpal maximální počet, tedy dvě po sobě jdoucí funkční období.

Na první pohled se nám může zdát zvláštní, že každé čtyři roky je jenom z důvodu prezidentské předvolební kampaně prakticky ochromena celá americká domácí i zahraniční politika na skoro celý jeden rok, ale nikdo ve Spojených státech zatím nepřišel s žádným návrhem lepšího systému než je – alespoň pro Američany – jejich současný, historicky vzniklý systém zastupitelské demokracie.

Zápolení o americký prezidentský úřad je proto vždy zdlouhavé, ale skoro vždycky také napínavé, neboť až do poslední chvíle nikdo nemůže přesně vědět, jak to dopadne, ani ti nejinformovanější. Přestože jsou některé věci předem jasné!

Už dávno se například ví, že nejpravděpodobnější kandidátkou Demokratické strany do prezidentského úřadu Spojených států bude letos bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, manželka bývalého prezidenta Billa Clintona. Její kandidatura byla ohlášena už někdy v polovině minulého roku, když se Hillary k tomuto kroku oficiálně rozhodla a svůj záměr konečně veřejně oznámila, ale počítalo se s ní už dávno předtím a v řadách své strany de fakto nemá soupeře.

Byla prakticky favoritem Demokratické strany po celou dobu vlády Baracka Obamy a můžeme asi s jistotou říci, že z místa ministryně zahraniční USA odstoupila na konci Obamova prvního volebního období právě a pouze proto, aby mohla bez jakýchkoli zábran v letošních prezidentských volbách za tuto stranu kandidovat.

A nyní, hned po vánočních a novoročních svátcích, do její předvolební kampaně osobně nastoupila těžká váha, její manžel Bill Clinton, který se v posledních měsících záměrně držel stranou. Teď ale nastal čas, aby ji podpořil. Předvolební taktika Hillary Clintonové je samozřejmě předem důkladně promyšlená a jednotlivé její kroky jsou načasované tak, aby měly co největší účinek.

Ale teprve uvidíme, zda budou manželé Clintonovi tentokrát úspěšnější než v roce 2008, kdy ji nakonec drtivě porazil předtím jen velmi málo známý senátor Barack Obama.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.