Jan Bednář: Americké katastrofy

18. duben 2013

Obrovský výbuch v továrně na hnojiva v americkém Texasu si vyžádal zatím přesně neurčený počet lidských životů. Došlo k němu ve středu v osm hodin večer místního času a ve čtvrtek ráno se odhadoval počet zabitých minimálně na 5 až 15 lidí, přičemž dalších téměř 180 zraněných bylo už umístěno v nemocnicích, kde někteří zůstávají v kritickém anebo velmi vážném stavu. Bylo potvrzeno, že při největším výbuchu zahynuli nejméně dva záchranáři a pohřešovalo se šest hasičů a jeden policista.

Katastrofu způsobil menší požár v továrně na hnojiva v městečku West, kde mimochodem žije početná komunita potomků českých přistěhovalců. Městečko má necelých 3000 obyvatel a včerejší katastrofa je z části srovnala se zemí. Původně malý požár v továrně se zprvu pokoušela uhasit skupina místních dobrovolníků hasičského sboru, ale oheň se naneštěstí rozšířil a dostal se až k zásobníkům chemických sloučenin, které se používají k výrobě umělých hnojiv. Pak teprve nastal největší výbuch, který úplně zničil několik desítek domů. Z některých zbyly jen trosky.

Město po výbuchu připomínalo hořící válečnou zónu a vypadalo, jak pak řekl jeho starosta Tommy Muska (jehož jméno je nejspíše anglickou verzí českého slova Muška), jako po zásahu jaderné bomby. Jiní přirovnávali katastrofu k řádění tornáda. Jednalo se o tak velký výbuch, že se vyrovnal menšímu zemětřesení – o síle dvě celé jedna desetina Richterovy škály. A je dost možné, že v sutinách domů budou ještě nalezeny další oběti.

Americká média referují také o pokroku ve vyšetřování pondělního pumového útoku v cílové rovince maratonu ve městě Bostonu. Policie už vyhodnotila záběry bezpečnostních kamer z místa činu a údajně identifikovala dva podezřelé. Jejich fotografie nebyly zatím zveřejněny, dokud pokračuje vyšetřování, ale jeden z nich, s bílou čepicí na hlavě, údajně nesl na zádech velký černý batoh, který mohl obsahovat nálože.

Podle policie byly dvě nálože, které vybuchly jen 12 sekund po sobě před cílem bostonského maratonu, vyrobeny tak, aby způsobily maximální utrpení. Jedna z náloží byla umístěna v tlakovém hrnci, spolu s hřebíky a ocelovými kuličkami, které se při výbuchu rozprskly na všechny strany. Tři lidé při tomto teroristickém činu přišly o život a 170 dalších bylo zraněno.

Uctění památky obětí se dnes osobně zúčastní americký prezident Barack Obama, který včera poskytl Bostonu mimořádnou finanční pomoc z federální pokladny a dnes promluví na ekumenické bohoslužbě v místním kostele.

autor: Jan Bednář
Spustit audio