Úžasné životy: Jan Amos Komenský podle Alfreda Strejčka

29. březen 2020

Duchovní souznění a propojení životních příběhů může někdy překlenout staletí. Právě tak je to v případě herce Alfreda Strejčka, kterého celý život fascinuje Jan Amos Komenský.

„Zaujala mě jeho víra v nápravu lidí, že můžeme dospět k míru.“

Čtěte také

Koncem 80. let se Strejček zasadil o přeložení výběru z pansofického spisu Obecná porada o nápravě věcí lidských do několika světových jazyků. Spolu se Štěpánem Rakem pak zkomponovali literárně hudební pásmo Vivat Comenius.

Snažil se napravit svět

Zážitky z cest po světě s poselstvím nadčasových myšlenek učitele národů potvrzují obecnou a dosud aktuální platnost Komenského úvah. „Stal se zázrak. Z celého světa přicházela z univerzit spousta nabídek,“ žasne Strejček.

Většině států na světě se daří špatně, poněvadž ti, kteří vládnou jiným, neovládají se sami, nevládnou podle norem, nýbrž podle libosti si je překrucují, a to, jak tomu říkají, podle toho, jak státní zřetel vyžaduje.
Jan Amos Komenský

S pořadem Vivat Comenius dosud 34 zemí ve čtyřech světadílech. „Vzpomínám na koncert v USA ve velikánské hale univerzity hlavního města státu Mississippi. Bylo tam asi 2000 studentů, kteří se postavili do řady před naší šatnou. Nepřišli si pro autogram. Chtěli si opsat tento citát.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.