Jamese Foleyho lokalizovali na špatném místě, říká novinářka Iva Skochová

9. září 2014

Byl to přátelský a skromný člověk. To je u zkušených válečných reportérů vzácnost. Tak vzpomíná na amerického žurnalistu Jamese Foleyho česká novinářka Iva Skochová.

Potkali se v americkém on–line deníku Global Post. Jamese minulý měsíc popravili islámští radikálové jako odplatu za útoky Spojených států.

„S Jamesem jsem se seznámila před třemi lety. V redakci Global Post jsme se sešli náhodou. Byl po návratu z Libye, kde ho šest týdnů drželi stoupenci Kaddáfího režimu. V redakci byla sláva, že se James vrátil,“ vzpomíná novinářka.

O svém libyjském pobytu mluvit nechtěl. Zastával teorii, že čím víc o tom bude mluvit, tím víc dává prostor stoupencům. „Nechtěl ze sebe dělat celebritu. Byl přátelský a milý. To je vzácná vlastnost u někoho, kdo toho prožil tolik jako on.“ V té době měl za sebou dlouhé pobyty v nejhorších válečných zónách v Afghánistánu a Iráku.

Když se Iva Skochová chystala do Afghánistánu, byl to právě James, kdo ji s přípravou pomáhal. Po návratu z Libye dělal krátce editora, ale brzy chtěl zpět do terénu. „Když mu chodily články od lidí, kteří byli v těch místech, cítil, že tam chce být.“

Čtěte také

Sýrie se mu stala osudnou. Naposledy kontaktoval redakci v listopadu 2012. Když měl smluvenou schůzku na tureckých hranicích, nedorazil. Jeho překladatel řekl, že ho unesli. Dva roky po něm pátrala redakce. Rodina doufala, že se vše vyřeší diplomaticky. Bylo to marné.

„Lokalizovali ho na špatném místě. Americká vláda udělala útok, aby Jamese a ostatní vysvobodili. Když přijeli, zjistili, že tam nejsou. Buď je přesunuli, nebo tam nikdy nebyli.“ Únosci komunikovali s rodinou. Psali maily a dožadovali se výkupného, protože zjistili, že americká vláda jim ho nedá.

Nakonec Jamese Foleyho islámští radikálové zabili minulý měsíc. Jeho popravu zveřejnili na internetu. Jamesův editor říkal, že od té doby spí s mobilním telefonem u hlavy. Nikdy neví, kdy mu kdo zavolá.

„Kdy se kdo dostane do problémů. Když tam nebude James, pojede tam někdo jiný a musí začít tam, kde on skončil. Reportéři se poučí, kam jezdit a nejezdit, s kým spolupracovat, včetně překladatelů a řidičů. Čím víc se bude o tamní situaci psát a přinášet očitá svědectví, tím lépe,“ říká Iva Skochová.

autoři: pbe , sch
Spustit audio