Jaký vztah k vánočnímu stromečku mají Židé z bývalého Sovětského svazu?

Zatímco v západních zemích jsou Vánoce minulostí, Rusko se na ně teprve připravuje. Lidé, kteří ale vyrůstali v časech sovětské ateistické propagandy, nemusí mít zářící stromek s dárky vůbec spojený s křesťanskými svátky.

Nevnímá ho tak řada sovětských Židů, kteří ze země odešli. V článku v Tablet magazine zkoumá jejich vztah k vánočnímu symbolu Natasha Zaretska.

Například malá Regina se v dětství vždycky těšila na magický strom a Dědu Mráze, který sice mohl připomínat Vánoce, ale všechno se drželo přísně sekulárního významu. Doprovázela ho vnučka Sněhurka.

Je to jediný svátek, který si Regina z dětství pamatuje. Rodiče jí vysvětlovali, že je Židovka a báli se diskriminace, tohle ale jejich víře nijak neprotiřečilo. Věci se změnily, když odešli do Ameriky s první vlnou Židů, kterým Sovětský svaz povolil vystěhování.

Američtí Židé se na ně ale dívali jako na Rusy. Nebyli pro ně dostatečně zbožní. Každý rok například zdobili stromek. Až na studiích v ješivě se Regina dozvěděla více o slavení židovských svátků.

Čtěte také

A zjistila, že bude lepší, když o svém vztahu k magickému stromečku se spolužáky radši vůbec nebude mluvit. Její kamarádku, pocházející z Uzbekistánu, dokonce židovští sousedé napomenuli s vysvětlením, že Židé neslaví Vánoce.

Rozhodla se, že si ozdobený stromeček přesto ponechá, protože pro ni je to oslava Nového roku.

Když se rodiče Reginy zeptali, jestli chce mít v jejich brooklinském bytě stromeček, odpověděla, že samozřejmě ano.

„Bylo to pro mě důležité“, říká, „nikdy jsem netušila, že stromek má souvislost s Vánocemi. Pro mě to byl Nový rok, to znamená, velký svátek a velké oslavy. Instinktivně jsem ale tušila, že je to jakési tabu“.

Tak držela všechno před spolužáky v tajnosti. A stromeček zdobí každý rok dodnes. Byla to ale jedna z prvních lekcí jejího přistěhovaleckého života, poznamenává Tablet.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Anna Budajová
Spustit audio