Jaký je Nový rok v Číně

24. září 2010

Plněné knedlíčky byly vynikající a hostitelka trvala na tom, že si musíme aspoň jednou přidat. Po jídle nám navrhli, abychom navštívili také rodiny ostatních příbuzných. Jak jsme vstoupili do dveří, tamější hostitelka se na nás usmála a během chvíle vyválela, zabalila a uvařila dvě další porce knedlíčků. Tak jsme navštívili ještě další čtyři rodiny a ve všech se opakovala stejná scéna.

Ten večer jsme se úplně přejedení svalili na kchang (pec) a usnuli. Noc to byla neklidná, neboť hostitelé pod námi zatopili tak, že jsme si připadali jak na rozžhaveném plátu železa. I příliš laskavosti někdy škodí. Ale k něčemu byl ten trhaný spánek dobrý, neboť po půlnoci bylo možné vidět strýce, jak sedí u malého ohýnku na udusané zemi zadního dvora a ohřívá u něj ještě se třesoucí čerstvě narozené jehně. Toho večera jich přišlo na svět celkem šest a byla to první jehňata onoho roku.

Zatímco sever Asie zahalil ledový příkrov a teplota v sibiřských městech klesla hluboko pod 30 stupňů Celsia, předpověď počasí pro Peking a okolní provincie i na příští týden slibuje slunečno a 4-9 stupňů nad nulou. Příroda se tedy snad nechystá připravit žádné nemilé překvapení všem obyvatelům Číny, kteří se zakrátko vydají na každoroční návrat domů na oslavu čínského Nového roku.

Červená barva štěstí ovládla ulice, tržnice, domácnosti. Na každém nároží se skví přání štěstí, hojnosti, dlouhého věku a pracovních úspěchů zabalených v krajkoví vystřihovaných papírových obrázků a ornamentů, na nichž se smějí baculatá batolata, hrají si zlaté rybky, cinkají peníze nebo se proplétají stylizované čínské znaky. Štěstí je třeba přilákat, ukázat mu správný směr, aby i semínko sezamu našlo své ouško jehly. Nový rok je doba, kdy je třeba tento vztah obnovit a znovu přivítat štěstí ve svém domě a doufat, že tam zůstane co nejdéle, nejlépe po celý další rok.

Čínský Nový rok neboli Svátky jara, jak se tento svátek dnes nazývá, bývá obvykle zcela v zajetí tradic a při jeho oslavě zůstává stále na prvním místě rodina. Data konání tradičních čínských svátků jsou dodnes určována podle lunárního kalendáře. Začátek nového roku připadá vždy na druhé novoluní po zimním slunovratu a pohybuje se tedy někdy mezi 21. lednem a 20. únorem. Letos to bylo již 29. ledna, kdy podle čínského zvířetníku vystřídá dosavadní rok Kohouta rok Psa.

Když se zahledíme na měsíc a hvězdy, které nám svítí nad hlavou, možná v souhvězdí Kasiopey uvidíme příběh Andromedy a Persea, ale sotva si asi představíme osamělou měsíční bohyni Čchang-e, nebo nefritového zajíce, jak na měsíci pro nesmrtelné v kouzelném hmoždíři stlouká elixír věčného života, či jak Nebeská přadlena marně touží po Nebeském pasáčkovi. V Číně byly hvězdy odedávna klíčem k lidskému osudu a určovaly šťastné dny, manželství, dobrou či špatnou vládu i přírodní katastrofy. Byly zkrátka makrokosmem, který odrážel lidský mikrokosmos, a bylo tedy třeba se podle něj řídit.

Jaký bude rok ve znamení Psa a jací budou lidé, kteří se v něm narodí? Všechny horoskopy a předpovědi hovoří o příjemném roku plném štěstí a prosperity a lidech, kteří budou vynikat spolehlivostí, laskavostí, klidem, skromností a upřímností. Kdo ví, zda to nebude mít vliv na plán porodnosti, kterou se Čína i pro rok 2006 rozhodla kontrolovat a držet na co nejnižší míře tak, aby v roce 2010 nepřesáhl počet jejích obyvatel 1,37 miliardy. Bilance populačního vývoje minulého roku země, které se oficiálně 6. 1. 2005 narodil 1,3miliardtý občan, však provází i obavy z postupného stárnutí populace a skutečnost, že podle oficiálních záznamů se na 100 holčiček narodí 117 chlapců. Tento nepoměr by mohl znamenat, že v roce 2020 by v Číně žilo na 40 milionů svobodných mládenců.

Jinak se ale Čína při oficiálním bilancování starého roku utápí v úspěších. Ekonomický růst, který je považován za hlavní kritérium úspěšnosti prakticky ve všech zemích, byl i tento rok rapidní a přesáhl hranici 9 %. Čínský obchod nahnal strach nejen Evropě, ale i USA, a tak se letos neustále řešily kvóty na dovoz čínského textilu. Víru v úspěšnou spolupráci ostatně vyjádřila i naše vláda při prosincové návštěvě čínského premiéra Wen Ťia-paa. Čína slaví úspěchy i v dobývání vesmíru. V říjnu 2005 vyslala na oběžnou dráhu svou druhou kosmickou loď z dvoučlennou lidskou posádkou, tzv. tchajkonauty, a v budoucím roce ji čekají přípravy na plánovaný let na Měsíc, který by se měl uskutečnit do roku 2010.

Od státních záležitostí ale zpět k rodině, která je hlavním dějištěm oslav. Úkolem zhodnotit průběh předešlého roku v jednotlivých domácnostech byl tradičně pověřen bůžek krbu. Ten byl asi týden před posledním dnem v roce vypraven na cestu na nebesa, aby poreferoval Nefritovému císaři o dění v rodině. V praxi to vypadalo tak, že obrázek bůžka, který byl po celý rok schraňován a obdarováván, byl tento den spálen a do domácnosti se navracel až s novým rokem. S novým rokem se v domácnosti vylepoval i nový obrázek boha hojnosti a na dveře dva strážci chránící dům před zlými duchy a démony.

Když je v domácnosti poklizeno, navařeno a po obou stranách vstupních dveří jsou vylepeny párové nápisy, může nový rok přijít. Na stole nesmí chybět tradiční pokrm, kterým jsou plněné knedlíčky vařené ve vodě, tzv. tiao-c´, a na ulici rachot ohňostrojů a petard.

Můžete si být jisti, že vše je v této době naplněno symbolickými významy, a mnohá z přání spočívají ve zvukové podobnosti dvou slov, proto by v tomto čase měla zaznít jen slova znamenající štěstí.

A pro jistotu, jedna rada na závěr: V období svátků se vyhněte cestování, ušetříte si pobyt na přeplněných nádražích, tlačenice při nákupu lístků i samotnou jízdu vlakem, která v případě, že se vám podaří zakoupit jen lístek na stání, bude těžkou zkouškou vaší trpělivosti.

autor: Pavlína Krámská
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.