Jakub Železný

Vysílání, které je naprosto nestranné a nezávislé a které nesleduje žádné komerční zájmy. Takové podle moderátora Jakuba Železného nutně musí být vysílání médií veřejné služby, ať už jde o televizi nebo o rozhlas. „A netvrdím, že komerční média taková také nejsou. Co však tvrdím, je, že taková – na rozdíl od médií veřejné služby – být nemusejí,“ doplňuje moderátor.

V politice slušní lidé jsou. Jen je potřeba je najít. I to tvrdí moderátor Jakub Železný v dopoledním rozhovoru s Lucií Výbornou, který má mnohaleté zkušenosti z politických debat a který se nedávno stal jedním z moderátorů hlavní zpravodajské relace České televize, které 1. dubna dostaly zbrusu novou podobu.

Patří k současné české moderátorské špičce, přesto zdůrazňuje: „Je-li člověk alespoň trochu profesionál, vždy musí sám vědět, když udělá chybu. Sám sebe známkuji a málokdy si dám lepší známku než trojku.“

Nejde o jediný – byť možná zdánlivý – paradox, který v jeho rozhovoru s Lucií Výbornou vyvstává. Přestože kupříkladu sám sebe označuje za člověka, který nevyhledává objektivy kamer a fotoaparátů, přesto se po mnoha letech rozhodl rozloučit s Radiožurnálem a dát přednost televizi.

Moderátor Jakub Železný

Jak přiznává, nejedná se v žádném případě o jednoduché loučení. „Minulý týden jsem moderoval svůj poslední Sportžurnál. S Radiožurnálem jsem prožil nejúžasnější dobu své kariéry,“ vyznává se. „Český rozhlas pro mě vždy byl a bude jediným rozhlasem v této zemi.“

Proč se Jakub Železný nakonec rozhodl rozhlas opustit a definitivně zamířit do hlavní zpravodajské relace České televize? A jak vlastně nové Události hodnotí? Také na to se jej Lucie Výborná zeptala.

Záznam celého rozhovoru s Jakubem Železným a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio