Jakub Žáček: Jsem teplouš, co se nastydl. Do toho, s kým spím, nikomu nic není

1. říjen 2019

Herec se otevřeně hlásí ke své sexuální orientaci. Myslí si, že Češi ve srovnání se světem jsou na tom s tolerancí dobře. I tak ho ale trápí lidská hloupost a omezenost.

„Už jsem se naučil nechat to na jiných, pokud s tím má někdo problém. Člověk zpětně zjistí, že není s čím se vyrovnávat. Zrovnoprávnění sňatků bez ohledu na pohlaví nikomu neublíží a někomu pomůže.“

„Myslím, že to většina lidí pochopila. Přesto si někdo myslí, že je to nemoc. Nemoc ale je, když teď chraptím. A já nechraptím, protože jsem gay, ale protože jsem se jako teplouš nastydl,“ baví Jakub Žáček v Blízkých setkáních moderátorku Terezu Kostkovou.

Není nad osobní zkušenost 

Jakub Žáček

„Co je tradiční rodina? Jestli je to ta, ve které se mlčí a předstírá, tak ji nechci. Ve chvíli, kdy máte blízkého homosexuála, vidíte, že to je pořád tentýž člověk a neubírá to nic na jeho hodnotě. A to je ta největší zkušenost.

Není to o sexu, ale o citech

„Do toho, s kým spíte, nikomu nic není. Celá ta věc není o sexu, ale o citech. O tom, jak si sestavit rodinu tak, jak to cítíte. Proč by mi měl někdo diktovat, jak to má vypadat správně? Trápí mě obrovská lidská hloupost, ať už se třeba jedná o adopci dětí.“

Herce a komika Žáčka jste nedávno mohli slyšet nebo dokonce i vidět v rozhlasové hře vysílané živě Podivný odkaz doktora Jekylla a pana Hyda. Ztvárnil postavu vrchního superintendanta George Godalla.

Co pro něj znamená registrované partnerství? Myslí si, že by gayové a lesby měli mít právo na adopci? Jak přišel do Divadla Na zábradlí? Proč považuje za mimozemšťana svoji hereckou kolegyni Janu Plodkovou? Má čas na charitu?

autoři: Tereza Kostková , eh , rota

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.