Jakub Šiška: Zlomí František prokletí vatikánské banky?

3. květen 2013

Vatikánská banka, jejíž oficiální název lze do češtiny přeložit jako „Institut pro zbožné skutky“, se zdá být institucí přímo pekelnou. Její existenci provázejí pochybné finanční transakce, propojení s mafií, vraždy a téměř dokonalé tajemno. Proto kolem ní krouží řada spekulací, jako např. že v ní na konci druhé světové války ukládali peníze italští fašisté.

V každém případě pro tuto banku dlouho neplatilo prakticky nic z toho, čím se svět financí řídí: žádné výroční zprávy, žádný dohled nezávislých orgánů, žádné placení daní. Zaměstnanci banky nesměli být vyšetřováni ani vyslýcháni italskými justičními orgány. Zkrátka prostředí pro mafiány jako stvořené. V osmdesátých letech měla banka jako majoritní akcionář hlavní podíl na krachu banky Ambosiana, jejíž ředitel byl nalezen oběšený pod mostem v Londýně a s jejímiž aktivitami souviselo několik dalších vražd a sebevražd. Arcibiskup Paul Marcinikus, který v té době vatikánskou banku vedl, byl italskými úřady označen jako spolupachatel bankrotu Ambrosiany, vzhledem k vatikánské diplomatické imunitě však nemohl být postaven před soud. Vatikán tyto události nikdy nevysvětlil a jako vždy se omezil na prohlášení o útocích nepřátel církve.

Potíže vatikánské banky vyšly naposledy na světlo v roce 2010. Tehdy italská policie provedla v sídle banky razii, zabavila 23 milionů eur a zablokovala její účty. Podmětem k tomu bylo podezření, že banka pere špinavé peníze a provádí daňové machinace. Obviněn byl dnes už bývalý ředitel banky Ettore Gotti Tedeschi. Papež Benedikt XVI poté rozhodl o vytvoření nového úřadu, jehož úkolem je dohlížet na to, aby všechny bankovní transakce Vatikánu probíhaly v souladu s mezinárodními zvyklostmi. Vatikán usiluje také o získání dobrozdání Evropské komise, že vede své finanční záležitosti transparentně a že uplatňuje všechna opatření proti praní špinavých peněz.

Podle některých hlasů z Vatikánu to byla právě zpráva o stavu vatikánských financí, která přispěla k rozhodnutí Benedikta XVI. přenechat papežský stolec někomu, kdo bude mít více energie věci změnit. Zpráva údajně poukazuje i na mocenský boj uvnitř kurie o to, jakým způsobem má banka fungovat. Zevnitř církve se ozývají hlasy, že restrukturalizace banky by byla příliš zdlouhavá a že pro očistu církve by bylo nejlepší banku zrušit. Její aktiva by bylo možné převést do bank, které se řídí nadstandardními etickými pravidly a z nichž některé z nich jsou dokonce řízeny církevními subjekty. Ony struktury, které uvnitř kurie bojují o moc, ovšem nedají papeži nic zadarmo. Znají dokonale prostředí a umějí tahat za ty správné nitky, zatímco František je v Římě nováčkem a musí se teprve zorientovat. Řešení vatikánské banky bude proto patrně součástí širší reformy, kterou vatikánské byrokratické monstrum tak jako tak potřebuje.

autor: Jakub Šiška
Spustit audio