Jakub Šiška: „Zelení“ investoři v Německu krachují

31. leden 2014

V úřadě na ochranu spotřebitelů v Brémách nestačí v posledních dnech zvedat telefon. Od středy, kdy společnost Prokon vyhlásila platební neschopnost, chtějí desítky tisíc jejích drobných investorů vědět, co bude s jejich penězi.

Firma, provozující větrné a sluneční elektrárny, slibovala osmiprocentní zhodnocení vložených peněz. Od 75 tisíc lidí shromáždila 1,4 miliardy eur. Výnosy z prodeje zelené elektřiny však zůstaly za očekáváním a nyní není z čeho věřitele vyplácet.

Jak píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, pád Prokonu je vrcholem bezpříkladné série chyb, které firmy v oboru obnovitelných zdrojů udělaly. Od roku 2004 šly do úpadku už čtyři velké společnosti, které provozovaly rozsáhlé větrné a solární parky a u nichž měly své peníze statisíce věřitelů. Něco takového nikdo nečekal, firmy navíc do poslední chvíle jakékoli potíže popíraly.

Německá média připomínají, že subvence na podporu obnovitelných zdrojů rok od roku stoupají, loni stály každého Němce 240 Eur. Provozovatelé větrných, slunečních a bioplynových elektráren loni kasírovaly z veřejných rozpočtů skoro 20 miliard Eur. Důvodů, proč i za těchto královských podmínek dokázaly velké firmy zbankrotovat, bude zřejmě několik. Dosud se mluvilo hlavně o tom, že německé výrobce drtí čínská konkurence, to je ale jen část pravdy. Podstatnější bude, že obnovitelné zdroje přilákaly spoustu lidí, kteří na nich chtěli jen rychle vydělat peníze. Mnozí makléři a finanční poradci přemlouvali lidi i k investicím do oboru, s nímž neměli žádné zkušenosti. Právník Klaus Niedig, který zastupuje věřitele zkrachovalého Prokonu, dává vinu i politikům, kteří vsugerovali lidem i firmám, že v obnovitelných zdrojích prostě nejde prodělat. Bohužel na to doplatili nejen spekulanti, ale i ti, kteří svou investici chápali jako vlastní příspěvek pro lepší životní prostředí.

Nynější vlna krachů se samozřejmě netýká celého sektoru obnovitelné energetiky. Frankfurter Allgemeine připomíná, že majitelé nemovitostí, drobné firmy, družstva a svazy na tzv. „Energiewende“ dál profitují, stejně jako obecní rozpočty, které mají příjmy z jejich daní. Rovněž tak neplatí, že by veškeré akcie nebo dluhopisy velkých firem byly v ohrožení. Přesto může mít nynější otřes dalekosáhlé dopady. Rozvoj obnovitelných zdrojů v Německu stojí na společenském konsenzu, že jde o dobrou věc, pro kterou stojí za to obětovat nemalé finance. Proto se také rostoucí poplatky ve prospěch zelené energetiky obešly bez významnějších protestů. Miliony Němců také neváhají lobovat za ještě rychlejší energetickou změnu prostřednictví různých občanských iniciativ. Ztráta důvěry a především peněz u statisíců lidí to ale může rychle změnit. Proto nyní všichni téměř jednohlasně volají po opatřeních, která by do budoucna dalším kolapsům zabránila.

autor: Jakub Šiška
Spustit audio