Jakub Šiška: Levná energie podle ODS

27. březen 2013

Strana, jejíž volební preference se propadají na stále nová historická minima, nyní vytahuje eso z rukávu: od roku 2014 slibuje zastavit dotace pro nové projekty obnovitelných zdrojů, toho zeleného nesmyslu, na který všichni doplácíme miliardy korun ročně. Účty za energie klesnou, průmysl se vrátí k prosperitě a domácnostem se zvýší životní úroveň. To by v tom byl čert, aby to na voliče nezabralo

Jednoduchý kalkul sice občanským demokratům vyjít může, ale kdo z toho bude mít prospěch, to je věc jiná. Ve světě se totiž ukazuje, že budoucnost energetiky spočívá v její decentralizaci a vytváření menších energeticky soběstačných celků. Řada obcí, měst i regionů v západních zemích si spočítala, že obnovitelnými zdroji dokáží už zcela pokrýt své energetické potřeby a že takto získaná energie je podstatně levnější než ta z fosilních zdrojů. Velcí majitelé distribučních sítí se sice brání, ale časem budou muset kapitulovat. Když například v německém Feldheimu odmítl koncern E.ON pronajmout obci distribuční síť, rozhodli se místní vybudovat si vlastní. Část peněz dali dohromady sami, část splácejí bankám, ale teď mají elektřinu o 30% levnější, než měli dřív. O něco podobného se snaží i v nedalekém Berlíně. Tamní občanská iniciativa požaduje, aby německá metropole převzala od nynějšího provozovatele, švédského koncernu Vattenfall, rozvodnou síť na svém území a přepnula ji na zásobování místními obnovitelnými zdroji. Lidé si uvědomují, že nedává smysl prodávat vlastní vyrobenou elektřinu cizí firmě a kupovat ji od ní zase zpátky.

Na trhu už jsou také technologie, které umožňují domácnostem, aby si své energetické potřeby pokrývali částečně sami a odpoutávali se tak od externích dodavatelů. Výborně se v tomto směru osvědčuje u nás tolik proklínaná fotovoltaika. Akumulátory, které dokáží vyrobenou elektřinu uschovat pro období, kdy nesvítí slunce, se v Německu už prodávají a tamní vláda se chystá jejich rozšíření podpořit výhodnými půjčkami. Architekti už umějí stavět dokonce tak zvané plusové domy, které vyrobí víc energie, než kolik jí pro svůj provoz spotřebují.

Všechny tyto revoluční změny jsou ovocem toho, že se vlády rozhodly podporovat rozvoj obnovitelných zdrojů. Pokud se ODS podaří tuto podporu zarazit, může tím sice krátkodobě dosáhnout snížení cen elektřiny, do budoucna však naši závislost na energetických gigantech ještě posílí. Ostatně už dnes platíme na poplatcích za distribuci elektřiny víc, než kolik činí tolik přetřásaný příspěvek na zelenou energii. A až budeme ve fakturách za elektřinu splácet nový Temelín, bude pozdě se ptát, kde se stala chyba.

autor: Jakub Šiška
Spustit audio