Jakub Šiška: České domácí porody ve Štrasburku

10. září 2013

Obě ženy staví svou stížnost na tom, že žádaly ke svému plánovanému domácímu porodu porodní asistentku, žádné zdravotnické zařízení jim ji ale s poukazem na platnou legislativu neposkytlo. První z nich tedy rodila doma bez odborné asistence, druhá musela proti své vůli rodit v porodnici. Štrasburský soud oba případy spojil a nařídil ústní projednání. Dnes vyslechl argumenty obou stran s tím, že rozhodnutí bude vydáno později, za několik týdnů či měsíců.

Jak právníci stěžovatelek, tak i zmocněnec České republiky při Evropském soudu pro lidská práva se shodují, že ústní projednání případu není obvyklé a vypovídá o jeho důležitosti. Soudci požádali vládu o komentář k nedávnému rozhodnutí Ústavního soudu, který konstatoval, že právo rodit mimo porodnici nelze zcela potlačit a že je součástí přijatelného rizika. Dále chtěli znát procenta případů, kdy dochází k nepředvídatelným komplikacím a padla i otázka, proč vláda rovnou nezakáže domácí porody jako takové, když je považuje za nebezpečné.

Není totiž poprvé, kdy štrasburský soud domácí porody řeší. Už v roce 2010 odsoudil Maďarsko za to, že porodním asistentkám hrozilo pokutou, pokud by poskytly péči rodičce mimo porodnici. V podobné situaci je nyní Česko, kde od loňska smějí porodní asistentky pracovat jen ve zdravotnických zařízeních a za asistenci při domácím porodu jim hrozí milionová pokuta. Štrasburský soud před třemi lety konstatoval, že podle Úmluvy o ochraně základních lidských práv a svobod má žena na asistovaný domácí porod právo. Zatímco v západní Evropě je to všeobecně akceptováno a zdravotnický systém s tím počítá, postkomunistické státy s tím mají většinou potíž. Nyní má štrasburský soud na stole kromě českého případu i podobnou stížnost proti Litvě.

U Evropského soudu pro lidská práva musí stěžovatel prokázat, že se nedomohl svých práv u domácích soudů. Na straně obžalovaných je pak vždy konkrétní stát, který musí v duchu vyneseného rozsudku upravit svou legislativu. Na neudržitelnou situaci kolem domácích porodů už české soudy několikrát upozornily, loni například Krajský soud v Brně a zcela nedávno Ústavní soud. V tomto směru mají tedy zastánci práva na domácí porod náskok a doufají, že štrasburští soudci vynesou rozsudek v duchu svých předchozích rozhodnutí.

Ve sporu o to, zda je silnější právo ženy porodit dítě v domácím prostředí nebo právo dítěte přijít na svět ve statisticky nejbezpečnějším prostředí porodnice, se praxe demokratického světa kloní spíše na stranu ženy. Porodníky může uklidnit, že i tak zůstává naprostá většina žen ráda v jejich péči.

autor: Jakub Šiška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.