Jako první zrádci odpojili rozhlas, vzpomíná Ondřej Neff

16. květen 2018

21. srpna 1968 Ondřej Neff pracoval jako redaktor v Československém rozhlase a v osudný den okupace sovětskými vojsky se podílel na vysílání. „Okupanti a zrádci, kteří celou okupaci připravovali, jako první věc odpojili rozhlas a vysílání sabotovali. Poflakovali jsme se po chodbách a přicházeli stále další kolegové, ale v podstatě jsme nemohli nic dělat. Technici ovšem zjistili, že rozhlas po drátě odpojený není,“ vzpomíná.

Díky tomu se ve čtyři hodiny ráno mohlo začít vysílat, technikům se ale velmi rychle podařilo obnovit vysílání i na středních a velmi krátkých vlnách. „Lidé, kteří tehdy byli v cizině, mi později říkali, že rozhlas byl tehdy slyšet lépe než za běžných okolností. Technici na tom měli ohromnou zásluhu a i oni riskovali,“ zdůrazňuje Neff.

S kolegou Kasalíkem jsme začali sundávat rudou hvězdu z balkonu. Těm dole se to ale nelíbilo a trochu nás pokropili ze samopalů. Nebyli to ale žádní snajpři.
Ondřej Neff

„Byl jsem nejmladší, takže mě vyslali do ulic, abych zjišťoval, co se děje. První přijeli snad bulharští vojáci v růžových baretech a námořnických uniformách. Přišlo nám to k smíchu – i v těch nejhorších chvílích se najde něco, co člověka pobaví. Bylo to naprosto absurdní drama,“ říká po letech.

Ondřej Neff

autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio

Související