Jako mladý jsem bojoval s mesiášským komplexem, přiznává Josef Klíma

7. září 2020

„Prvních dvacet let jsem se věnoval velkým kauzám. Kdo koho zabil a kdo ukradl půl miliardy. Před pár lety jsem z toho vystoupil,“ prozrazuje investigativní novinář.

„Velký kauzy už nedělám. Dnes se věnuju menším případům, třeba když si někoho nevinného vyhlídnou lumpové, zničí ho, připraví o všechno a stát ho v tom nechá vykoupat. To je chvíle pro mě, nastupuju v momentě, kdy se toho člověka nikdo nezastane. Nesnáším totiž pocit křivdy a ta se samozřejmě děje. Nejde o to, aby odstoupil ministr, ale snažím se prorazit byrokratické zdi, které za případy často stojí.“

Jediný kdo může pomoci

„Lidé se na mě obracejí, abych jim pomohl. To je v pořádku. Ale když jsem byl mladý, musel jsem bojovat s mesiášským komplexem. Stejně nemůžete vždy pomoci všem, nemůžete táhnout kříž všech lidí. Musíte si vybrat a poodstoupit od toho, aby vás to nezničilo,“ přiznává Klíma v Blízkých setkáních. 

Jak se mu pracovalo na knize Šarlatán? Jaký je rozdíl mezi detektivem a investigativním novinářem? A kdy se nejvíc bál?

autoři: Tereza Kostková , mis

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.