Jako benefity nabízejí firmy stravenky, telefon i volnou pracovní dobu

25. srpen 2015

Úspěch firem pociťují i zaměstnanci na takzvaných benefitech, tedy zaměstnaneckých výhodách. Mezi ně patří stravenky, různé slevové poukázky na oblečení či wellnes, telefon, ale také třeba možnost volné pracovní doby nebo vzdělávací kurzy.

„Jde o to, abych věděla, že té firmě bude nějakým způsobem záležet i na mně,“ říká třiadvacetiletá Bára, která právě hledá své první zaměstnání.

Podle průzkumu společnosti Grafton Recruitment necelá polovina českých firem chce, aby její zaměstnanci byli spokojení. Benefity jsou jednou z cest, jak toho docílit.

Podoby mohou mít benefity různé. Třeba pracovníci ve společnosti Seznam mají přímo v budově k dispozici lezeckou stěnu, relaxační sedačky nebo si mohou jít na terasu zahrát stolní fotbálek.

„To, jestli v pracovní době, nebo po ní, záleží vždycky na manažerovi toho oddělení,“ přibližuje mluvčí společnosti Irena Zatloukalová.

Dalším oblíbeným benefitem je u Čechů práce z domova. „Naši zaměstnanci mohou pracovat odkudkoliv a určit si pracovní dobu i místo, kde pracují, tak aby zvládli své pracovní cíle i osobní potřeby,“ říká mluvčí společnosti Microsoft Lenka Čábelová.

Nově až 12 benefitů

Firmy, které těží z rostoucí ekonomiky, přidávají až dvě zaměstnanecké výhody. V průměru tak zaměstnanci letos nově můžou využívat až 12 benefitů.

„Mezi ty nejoblíbenější i nadále patří poskytování mobilního telefonu, mění se to pouze v tom, že firmy teď začínají nabízet svým zaměstnancům i rozšíření služeb na jejich rodinné příslušníky,“ podotýká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

„I nadále je velmi důležitým benefitem vzdělávání, o které je mezi zaměstnanci velký zájem a firmy tomu vycházejí vstříc,“ doplňuje.

Mezi další zaměstnanecké výhody, které společnosti nabízejí, pak patří třeba třináctý plat, dovolenou navíc, auto i pro soukromé účely nebo třeba slevy na oblečení a wellnes.

Podíl firem poskytujících benefity v procentech v letech 2010 - 2015
autoři: kov , bkl
Spustit audio