Jaká byla kultura Thráků? Bulharsko teprve dnes odhaluje kořeny své historie

27. srpen 2014

Historie tajemné civilizace Thráků a místa, kam tisíc let člověk nevstoupil. Myslíte si, že už vás v Bulharsku nic nepřekvapí? Z omylu vás vyvede novinář Ivan Ivanov.

Bulharské vnitrozemí začíná v posledních 20 letech vydávat svá tajemství. Svou historii tak objevují i samotní Bulhaři.

Mezi největší objevy patří kultura Thráků. Některé jejich už dřív objevené zlaté a stříbrné poklady cestují po celém světě. Nově ale archeologové objevili desítky klášterů. Najdete je v zapadlých částech hor, na které lidská noha nestoupla už tisíce let.

Znovu objevená civilizace

Co dnes vlastně víme o pokladech a zvycích zaniklé civilizace? „Bádání je opravdu zatím v plenkách,“ vysvětluje novinář Ivan Ivanov, který se narodil poblíž Varny, ale žije v Česku.

Zatím je jejich vyspělost posuzována pouze podle artefaktů, které se našly. Thráci totiž neměli vlastní písmo,“ dodává novinář.

Jisté ale je, že své mrtvé pohřbívali podobně jako Egypťané. Místo pyramid stavěli mohyly vnořené do skal. Ty už ale měly vytesané nápisy. Dočíst se tak můžete, že třeba památku několika civilizací Perperikon navštívil už Alexandr Veliký. Najdete ji jen 15 km severovýchodně od města Kardžali.

Další dosud neobjevená historie?

Bulharsko - Rilský monastýr

V Bulharsku se kromě Thráků vystřídali Římané, Řekové a dobyvatelé Turci. Každá civilizace po sobě zanechala památky, lázně, amfiteátry a náboženské stavby.

Mezi nejznámější kláštery patří Rilský klášter, který najdete ve stejnojmenném pohoří Rila. Klášter leží poblíž města Samokov, asi 100 km od Sofie. „Vřele doporučuji jeho návštěvu spojit s obhlídkou rilských jezer. Klášter je velmi dobře zachovalý a nádherně opravený.“

Relikvie sv. Jana Křtitele

Nejen turisty dnes taky hodné láká teprve čtyři roky starý objev. Je to mramorová skříňka, ve které byla kostička prstu svatého Jana Křtitele. K nálezu došlo na ostrově svatý Ivan, který je na jihu bulharského pobřeží. Skříňka byla do starého kláštera převezena už ve 4. století.

Poblíž bulharské Varny se našlo taky nejstarší technologicky zpracované zlato na území Evropy. Objev pochází z roku 4400 př. n. l. V roce 1972 se tam našlo přes 200 hrobů s těmito zlatými předměty.

Nejen památky

Turisty ale do Bulharska nemusí lákat jen archeologické památky a relikvie. Málokde na světě se třeba dá střídat koupání ve slané a sladké vodě tak jako v Bulharsku.

Tuto zvláštnost najdete v přírodní rezervaci Ropotamo. „Je tam obrovská a dlouhá pláž, která z jedné strany obklopuje jezero a z druhé moře,“ říká novinář.

Výhodou je, že moc turistů o tomto unikátu neví, a tak se tam nebudete cítit jako na Václavák. Pokud se do oblasti chystáte, hledejte ji poblíž města Primorska.

Najdete v Bulharsku ještě pláž, kde si se sousedem nešlapete na hlavu? A víte, že se lyžování stává velkým hitem mladých Bulharů? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.