Jak zklidnit dopravu

27. září 2012
Třetí dimenze

Města stále intenzivněji řeší problémy se svou dopravní obslužností. Sledujeme poslední vývoj, jehož cílem je snížení dopadů dopravy na obyvatele.

Nadace Partnerství vyhlásila vítěze 11. ročníku přehlídky Cesty městy. Soutěží v ní realizované dopravní projekty, jejichž cílem je zklidnění dopravy v obcích a městech. Dalším sledovaným ukazatelem je zvýšení bezpečnosti nejzranitelnějších účastníků silničního provozu, tedy chodců a cyklistů. Při této příležitosti proběhla v České Třebové odborná konference o udržitelné dopravě. Její závěry představí dnešní Třetí dimenze.

Doprava ve městech vytváří často nebezpečné situace.

Jaké trendy můžeme v této oblasti v současnosti vysledovat? Dokážeme v ČR správně nakládat s veřejným prostorem? Jaké zájmy se v urbánní dopravní problematice střetávají?

Pozvání Jana Burdy přijali Ing. Květoslav Syrový, dopravní projektant, Ing. Jaroslav Martínek z Centra dopravního výzkumu a Barbora Kolárová z Nadace Partnerství.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 24. září do 28. září:

Pondělí: o genezi genetiky
Úterý: rozpůlené dětství
Středa: království za tmu
Čtvrtek: jak zklidnit dopravu
Pátek: posláním historik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.