Jak získat stipendium ve Spojených státech.

6. únor 2002
Dobrá rada

Každý student má dnes možnost navštěvovat univerzitu nejen u nás, ale i v zahraničí. Studium v cizině je však finančně náročné, a tak je důležité sehnat předem peníze. Ty vám mohou poskytnout například různé nadace. Stipendium pro studium v zahraničí uděluje například Nadace Vize 97 nebo Fulbrighova komise. Ta zprostředkovává magistrerské i doktorandské studijní pobyty ve Spojených státech. K získání stipendia však vede dlouhá cesta. S ředitelkou Fulbrightovy komise Hana Rippkovou o tom mluvila Andrea Říhová.

Kdy se má student začít zajímat o Fulllbrightovo stipendium?

Hana Rippková: Nejlépe už dva roky předtím, než plánuje ve Spojených státech začít studovat. Rok trvá vyřizování celého procesu. Další rok je třeba na přípravu, aby přihláška, kterou student podává, měla správné parametry a byla kvalitní. Přihláška je to jediné, co o něm ta vysoká škola bude mít. Při přijímání není žádný ústní pohovor. Přihláška obsahuje podrobné curriculum vitae, všechny informace o předchozím studiu, o dalších aktivitách studenta, o výsledcích studia, případně dalších aktivit.

Jak dobrý musí být student, aby měl šanci dostat se do Spojených států a jak by měl ovládat angličtinu?

Hana Rippková: Už ve chvíli, kdy se ke studiu hlásí, by ta angličtina měla být výborná, doložená testem, který je možno skládat v Praze. Studenti se na vysokou školu nejezdí učit anglicky. Co se týče ostatních parametrů, měl by to být výborný student, protože pokud vybíráme do dvaceti studentů ročně, vybíráme studenty s výbornými akademickými výsledky.

Kde si mohou zájemci vyhledat informace o vás a o univerzitách ve Spojených státech amerických?

Hana Rippková: Nejdosažitelnějším zdrojem je internet, naše webová strana www.fulbright.cz má velice mnoho potřebných informací, zájemci na ní najdou i přihlášku a je tam i způsob jak zjistit další informace o jednotlivých univerzitách.

Studium ve Spojených státech je víceleté, vy poskytujete peníze na jeden rok. Má potom student možnost vydělat si na další rok?

Hana Rippková: Je zcela běžné, že univerzity po roce, kdy se student osvědčí, mají zájem, aby studoval dál, a samy mu nabídnou finanční prostředky. To se stává v převážné většině případů. Nejčastější postup je, že univerzita studentovi nabídne pomocnou pedagogickou pozici nebo spolupráci ve výzkumu, a to potom zaplatí další studium.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu