Jak žili otroci Thomase Jeffersona

5. březen 2012

Třetí americký prezident volal po „rovnosti pro všechny“, ale zároveň vlastnil stovky otroků.

Do Deklarace nezávislosti napsal: „Všichni lidé jsou si rovni.“ Během svého života však vlastnil Thomas Jefferson stovky černých otroků, kteří žili na jeho statcích a pracovali na jeho plantážích. Třetí prezident Spojených států amerických žil na usedlosti Monticello, kde chod 2000 hektarů plantáží zajišťovalo šest početných rodin otroků. Když v roce 1773 zemřel Jeffersonův tchán, zdědil budoucí prezident Spojených států další pozemky se 135 otroky. Ačkoli byl tento majetek původně zatížen velkými dluhy, Jefferson si jej udržel po zbytek života a spravoval jej dlouhých 53 roků. Součástí dědictví po tchánovi byla i usedlost Poplar Forest. Ta se dostala v nedávné době do středu zájmu amerických archeologů pod vedením Jacka Garyho.

O životě Jeffersonových otroků existuje jen málo dochovaných svědectví. Historici věnují pozornost především období, kdy ovdovělý Thomas Jefferson působil jako americký velvyslanec ve Francii. O děti pečovala v jeho pařížské domácnosti otrokyně Sally Hemingsová. Mnohé nasvědčuje tomu, že Jefferson byl otcem šesti jejích dětí.

V Poplar Forest dohlíželi na otroky placení dozorci a z některých historických pramenů se zdá, že otroci měli u Jeffersona zastání v případech, kdy k nim byli dozorci nespravedliví nebo krutí. Jefferson trávil hodně času mimo své pozemky, ale s otroky, kteří mu patřili, přicházel do styku. Osobně se znal především s hlavami otrockých rodin, s nimiž občas obchodoval. Kupoval od nich například drůbež pro svou domácnost.

Detailnější náhled do života Jeffersonových otroků poskytl až archeologický průzkum v Monticellu a Poplar Forest. Nalezené nástroje svědčí o tom, že se otroci kromě práce na plantážích věnovali také chovu hospodářských zvířat, výrobě cihel a kamenictví. Ženy tkaly látky. Životní podmínky otroků Thomase Jeffersona měly k ideálu daleko. Žili v malých domcích, kde trpěli zoufalým nedostatkem místa. Archeologové zjistili, že si otroci kopali v hliněné podlaze svých stavení jámy pro uskladnění osobních věcí a potravin. Řadu předmětů, jako jsou knoflíky, bižuterie, se podařilo při vykopávkách najít.

Po Jeffersonově smrti změnila usedlost Poplar Forest majitele. Archeologové zjistili, že otrokům to přineslo změnu k lepšímu. Vlastníci nechali zbudovat zcela nové budovy jak pro otroky, tak i pro dozorce. Některé slouží jako administrativní budovy dodnes.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru v pátek 2 3.2012 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.