Jak zabíjí „bílý nos“

15. leden 2015

Choroboplodná plíseň vraždí americké netopýry ve velkém. Vědci konečně přišli na to, co se v nemocném netopýřím organismu vlastně odehrává a na co zvířata během zimního spánku umírají.

Zhoubná plíseň Pseudogymnoascus destructans vytváří na nose netopýrů bělavý povlak. Proto je smrtelné netopýří onemocnění známé jako „syndrom bílého nosu“. Plíseň však roste i na uších a křídlech zimujících netopýrů. Na první pohled se nezdá onemocnění vážné, ale ve Spojených státech a Kanadě už zahubilo miliony zvířat. Mezi postiženými jsou i ohrožené druhy, například netopýr společenský (Myotis sodalis). Některé dříve hojné druhy přivedl syndrom bílého nosu na pokraj vymření. To platí například o netopýrovi hnědavém (Myotis lucifugus).

Dlouho nebylo jasné, jak vlastně plíseň svou oběť zahubí. Vědci spekulovali, že nakažené netopýry místa zasažená plísní svědí. Zvířata jsou neklidná, budí se ze zimního spánku a mají proto zvýšenou potřebu energie. Jejich organismus se tak během zimy nebezpečně vyčerpává a netopýři nakonec hynou vysílením. Jednoznačné důkazy ve prospěch „teorie vyčerpání“ ale chyběly.

Netopýr společenský (Myotis sodalis)

Tým vedený Tonym Goldbergem z University of Wisconsin nyní ve studii publikované v časopise BMC Physiology představuje všechny procesy, které netopýr trpící syndromem bílého nosu prodělává. Vědci sledovali spotřebu energie u zdravých i nemocných netopýrů zimujících ve velmi podobných podmínkách. Nemocná zvířata měla v těle mnohem méně tuku. Goldberg a jeho kolegové spočítali, že netopýři nakažení plísní spotřebovávají až dvakrát více energie. Poměry v jejich organismu prozrazují totální rozvrat. Tento fyziologický chaos je patrný mnohem dříve, než plíseň poškodí netopýrům křídla. K rozvratu základních funkcí dochází dokonce dávno před tím, než se u nemocných zvířat začne projevovat neklid a vyčerpání.

Snímek z elektronového mikroskopu: zhoubná plíseň Pseudogymnoascus destructans vytváří na těle netopýrů bílý povlak

Vědci dříve považovali typické projevy syndromu bílého nosu, tedy bělavý povlak kolem čenichu a neklid během zimního spánku, za nástup onemocnění. Ve skutečnosti jde o příznaky už velmi pokročilého stádia choroby. Nakažená zvířata mají například nápadně zvýšené koncentrace oxidu uhličitého v krvi, což posouvá reakci krve do kysela a organismus se ocitá v nebezpečném stavu tzv. acidózy. Nemocným netopýrům také roste v tkáních obsah draslíku, což má nakonec za následek selhání srdce.

Zdroj: BMC Physiology, AAAS, ScienceDaily

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio