Jak vznikla nejbohatší teroristická organizace v dějinách

16. září 2014

Islámský stát v Iráku a Sýrii denně na výpalném, výkupném, obchodu s lidmi a pašování ropy vydělává až tři miliony dolarů. Podle expertů z americké Univerzity národní obrany teroristická organizace momentálně kontroluje v obou částečně obsazených zemích na jedenáct ropných polí.

„Islámský stát přitom velmi pružně navázal na existující pašeráckou infrastrukturu, ale využívá ji jenom ve svůj prospěch,“ píše list Independent.

„Mají skutečně závratné příjmy,” říká Američanka Denise Natali, která v minulosti pracovala jako humanitární pracovnice v Kurdistánu a dnes přednáší na univerzitě. „Kurdové se sice pokusili přetnout pašerácké tepny, ale úplatky nakonec pohraničníky vždycky přesvědčí. Ropa jde přitom přes hranice za dumpingové ceny – za 25, maximálně 60 dolarů, ačkoli na běžném trhu by se prodávala za sto dolarů,“ vysvětluje analytička.

Nejmenovaný zdroj z amerických tajných služeb listu řekl, že příjmy Islámského státu překonávají všechny ostatní známé teroristické organizace v historii. Islamisté prý vydělávají stamiliony dolarů také rozprodáváním iráckých archeologických památek do Turecka.

Čtěte také

Ve velkém rovněž rozjeli obchod s lidmi, přičemž ženy i dívky prodávají jako sexuální otrokyně. „Finanční strategie džihádistů připomíná klasické mafiánské ekonomiky. Je funkční, systematická, a Islámský stát ji prosazuje zastrašováním a brutalitou,“ řekl listu další zpravodajec. Když například teroristé v červnu dobyli Mosul, uloupili z tamních bank v hotovosti miliony dolarů.

Dalším zdrojem příjmů jsou únosy a výkupné. Začátkem roku byli vykoupeni ze zajetí Islámského státu čtyři francouzští a dva španělští novináři – údajně za desítky milionů. Zdroje americké vlády jsou poměrně optimistické ohledně možností zablokovat islamistům příjmy z ropy. Vyžadovalo by to však bombardování ropných polí, a proto Washington s rozhodnutím váhá. „Úder na syrská a irácká naleziště by mohl opět obrátit světové veřejné mínění proti Spojeným státům a jejich plánované akci proti Islámskému státu,“ končí deník.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio