Jak vypadaly slavné české nobelovské chvíle? Také neslavně...

10. prosinec 2019

Předávání Nobelových cen se koná vždy 10. prosince v den úmrtí Alfreda Nobela. Na tento den tedy letos připadají také kulatá výročí udělení Nobelovy ceny českým osobnostem.

Jaroslav Heyrovský

Před 60 lety získal Nobelovu cenu jako první Čech Jaroslav Heyrovský, v roce 1959 byl oceněn jeho objev polarografie. Tato elektroanalytická metoda kapalných směsí, při které se zjišťuje přítomnost a koncentrace redukovatelných nebo oxidovatelných neznámých látek v roztoku, se využívá dodnes. Heyrovský si Nobelovu cenu převzal osobně z rukou švédského krále Gustava VI. Adolfa. Na ceremoniál byla pozvána celá jeho rodina, ovšem odcestovala s ním pouze jeho manželka. Komunistický režim si totiž vynutil, že děti Jitka a Michal musely zůstat doma. Komunisté potřebovali záruku, že se světové uznávaný chemik vrátí zpátky do vlasti.

Váš přístroj je nesmírně jednoduchý, je to jen trocha padajících rtuťových kapiček... Ale vy a vaši spolupracovníci jste ukázali, že ho lze užít k nejrozmanitějším účelům.
Profesor Arne Olander, 1959

Za odkládáním udělení ceny stála vědecká nevraživost

Heyrovský byl na Nobelovu cenu nominován celkem 18 krát, a to téměř stovkou vědců z celého světa. Jenže v komisi, která o udělení rozhodovala, byl člověk, který své vlastní pokusy se rtutí nedotáhl do konce. Odevzdal proto velmi špatný posudek Heyrovského práce. Až když si nobelovský výbor nechal zpracovat nové a nezávislé hodnocení, Heyrovský prestižní ocenění okamžitě dostal. Stalo se tak 37 let po objevu polarografie…

Cenu pro Seiferta komunistický tisk jen zmínil

V roce 1984 byla Nobelova cena udělena básníku Jaroslavu Seifertovi. Nobelovský výbor se tehdy soustředil na jeho sbírku Všecky krásy světa, navrhla ji Jiřina Šiklová. Seifert ovšem do Stockholmu neodcestoval.

Logo

Tehdy 83letý básník měl už zdravotní problémy, šlo o potíže se srdcem. Jenže to se režimu velmi hodilo. Seifert byl bývalým členem Komunistické strany Československa a signatářem Charty 77, oficiální sdělovací prostředky jeho ocenění jen stručně zmínily. Šiklová byla v souvislosti s jeho navržením dokonce soudně stíhána. V záznamu příspěvku si poslechněte ukázku z archivní reportáže z pražské interní kliniky, ve které se Jaroslav Seifert o udělení Nobelovy ceny dozvěděl.

Vzpomínám si na básníky, kteří by si tuto poctu taky zasloužili… Hora, Nezval, Halas, Holan…
Jaroslav Seifert

Jaké jsou současné české šance?

Také v podmínkách dnešních složitých vztahů v oblasti vědeckého světa platí zásadní pravidlo Alfreda Nobela: cenu může získat jen žijící osobnost. Takže například Otto Wichterle ani Antonín Holý už nepřipadají v úvahu. Šanci má ale třeba tým Tomáše Jungwirtha z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, který vymyslel způsob, jak ukládat data na komplikované antiferomagnety.

autoři: Eva Kézrová , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.