Jak vybírat snowboardové vybavení

18. listopad 2001
Dobrá rada

Za chvíli přijde zima, a tak se mnozí z nás už určitě těší na klasické zimní sporty. Mezi ty už klasické můžeme počítat vedle běžkování a sjezdování i snowboarding. Příznivců prkna totiž neustále přibývá. A právě ve snowboardingu jde vývoj rychle dopředu. O tom, jak se v nabídce vybavení na snowboard zorientovat, je Dobrá rada Andrey Říhové.

Snowboarding je ve srovnání s lyžemi ještě pořád poměrně drahá záležitost, přesto se to na svazích prkýnkáři jen hemží. Jak dodává Filip Havlík z firmy, která prodává snowboardingové vybavení, právě teď jsou na trhu nové typy prken.

Filip Havlík: Přicházejí prkna s kevlarovými vlákny a s uhlíkovými vlákny. Prkno je tvrdší a lehčí, ale ve tvarech se příliš nemění. Prkna jsou většinou freestylová, slalomová se už příliš neprodávají. Dělají se prkna, která mají kratší paty a delší špičky.

Pořídit si takovou novinku však znamená vydat mnohem více než při koupi klasického sklolaminátového snowboardu. Je to tedy patrně zejména záležitost pro ty, kteří to myslí se snowboardingem opravdu vážně. Pokrok však poznamenaly i boty a vázání.

Filip Havlík: Boty se vyvíjejí postupně každý rok. Hlavně ve vnitřním šněrování, stahování a pomůcek kolem kotníku, protože kotníky jsou na snowboardu namáhány nejvíce. Vázání se vyvíjí podobně. Používají se tam stále nové materiály, které jsou pružnější. Umožňují větší flexibilitu nohy a postoje při různých tricích.

K tomuto druhu zimního sportu patří pochopitelně i specifická móda. I tady došlo k určitému posunu.

Filip Havlík: Dřív byl trend XXL, všechno široké a veliké. Od toho se ustupuje a spíše jde o pohodlí člověka, který chce jezdit. Je tam mnoho různých technických pomůcek, jako jsou větráky, kapsy, stahování bund, kapucy nebo takzvané odepínací catchery, které zabraňují tomu, aby se pod bundu dostal sníh.

Pokud jste začátečníci, možná vás víc než novinky bude zajímat, kolik do vybavení na snowboard investovat. Filip Havlík radí, že než nakoupíte, měli byste si prkno vyzkoušet, abyste zjistili, jestli vás vůbec bude bavit.

Filip Havlík: Může se investovat kolem deseti až dvaceti tisíc za celou výbavu, tedy prkno, vázání a boty pro začátečníky. Je možné i více, ale ze začátku bych doporučoval utratit méně a později se poradit ve specialiovaných obchodech, protože záleží na tom, kdo jak chce jezdit.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu