Jak v rozhlasovém vysílání vypadala televizní krize?

18. prosinec 2020

18. prosince 2000 a 9. (případně 10.) února 2001 – to jsou data, která ohraničují události, jejichž součástí bylo mimo jiné vypnutí televizního vysílání. Pak jsme tady měli hned dvě odlišná vysílání České televize. Taky řadu bouřlivých debat v obou komorách Parlamentu ČR a demonstrace v českých a moravských městech.

Odvolání generálního ředitele České televize Dušana Chmelíčka 18. prosince 2000 iniciovalo události, které musel zaznamenat prakticky každý občan.

Jiří Hodač – generální ředitel České televize, jehož jmenování do funkce akcelerovalo televizní krizi

Tehdy byla založena občanská iniciativa Česká televize – věc veřejná. Rada ČT jmenovala nového generálního ředitele televize Jiřího Hodače. To vedlo ke vzniku Krizového výboru zaměstnanců ČT, kteří s volbou nového ředitele nesouhlasili.

Stoupající napětí mezi novým generálním ředitelem, jeho managementem a zaměstnanci ČT eskalovalo v řadě konfliktů. Třeba v blokování televizního velína, výpovědích zaměstnancům ČT, kteří je odmítli převzít a vysílání dvojího zpravodajství. Na Nový rok 1. ledna 2001 vyhlásily televizní odbory stávku.

Změnil se i zákon

V následujících dnech nový generální ředitel zdravotně zkolaboval a poté odstoupil. Poslanecká sněmovna poté odvolala Radu ČT a schválila změny v zákoně o televizním vysílání.

Jiří Balvín, někdejší generální ředitel České televize a hudební stanice Óčko

9. února 2001 zvolila sněmovna prozatímním ředitelem ČT Jiřího Balvína – po jednání s ním byla stávka televizních zaměstnanců ukončena.

Celou krizi procházíme prostřednictvím ukázek z četných zpravodajských a publicistických pořadů Českého rozhlasu z daného období. Zazní hlasy jak rozhlasových redaktorů a reportérů, tak i přímých aktérů televizních událostí (a to z obou stran konfliktu). Navštívíme televizní velín, demonstraci i parlamentní rozpravu. Poslechněte si v audiozáznamu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související