Jak v dítěti nezazdít jeho talent?

2. listopad 2015

Talent výchovou neovlivníte. Buďto ho vaše dítě má, nebo nemá. Když už ho ale objevíte, začíná vám daleko složitější úkol.

„Jde o to, že když tam vidíme talent a začneme na to příliš tlačit, tak ten talent můžeme zazdít,“ varuje kouč Aleš Kalina. „Lidi pak často vyhoří. A když zkoumáme, proč se to stalo, tak se zjišťuje, že ve většině případů za tím stojí špatný rodičovský přístup.“

Buďte vzorem

V opačném případě ale zase hrozí, že dítě „zaspí“. Jak to tedy udělat, abyste co nejméně riskovali? „První věc je být vzorem v tom, co po tom dítěti chci,“ myslí si Kalina. pokud vy sami ale v dané oblasti nevynikáte (např. matematika), měli byste s dítětem rozvíjet alespoň diskuzi na dané téma.


Respektovat a být respektován
Jedna posluchačka ve vysílání doporučovala knihu Respektovat a být respektován. Dohledali jsme za vás její autory: Pavel Kopřiva, Jana Nováčková, Dobromila Nevolová, Tatjana Kopřivová. Knihu vydala Spirála v roce 2008 (3. vydání).

Diskutujte

„Ať to dítě má možnost doma vypovídat to, co u toho cítí. A ať cítí, že u rodičů má maximální podporu.“ Kalina upozorňuje na analogii ze sportu: talentovaný sportovec a špatný trenér. „Špatný přístup k člověku způsobuje totální vyhoření a úplně nechuť se tomuto sportu dál věnovat.“

Viditelné cíle

Dítě podle Kaliny si „vždycky samo řekne. Pokud existuje komunikační linka a rodiče doma spolu komunikují.“ Důležité je taky nastavit cíle a motivaci. Pokud je dítě talentované hudebně, tak ho brát na koncerty, aby vidělo, „kam až to může dotáhnout“.

Hudební talent

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.