Jak si zkrátit život a zkazit chrup? Sladké nápoje nám ničí střevní mikrobiom

8. únor 2025

Pití sladkých nápojů může vést k rozvoji diabetu. Jak plyne ze studie na hispánské populaci v USA, souvisí to se změnou látek, které vylučují naše střevní bakterie. U lidí, kteří konzumovali dva a více těchto nápojů denně, našli vědci například méně metabolitů ze zpracování vlákniny. 

„Ať započítáme efekt BMI nebo si lidé udržují zdravou váhu, stále je tam vyšší riziko některých nemocí včetně diabetu,“ potvrzuje Eliška Selinger, lékařka a odbornice na veřejné zdraví, která se zabývá rolí výživy v prevenci nemocí. 

Čtěte také

Cukr ve sladkých nápojích také přispívá k zubním kazům a postupně se ukazuje i souvislost s cukrovkou nebo nemocemi srdce. Uvědomit si to, nebývá samozřejmost, například větší množství sušenek je obtížnější zkonzumovat, než podobné množství cukru ve sladkém nápoji.

„Je to velmi koncentrovaná energie, kterou do sebe dostaneme velmi rychle a pohodlně. V tekuté formě cukr nevyvolává v našem těle pocit sytosti,“ vysvětluje Selinger. 

50 gramů na den 

Zdravý střevní mikrobiom se mnohdy od poškozeného liší pestrostí. „Rozmanitost je určitě důležitá. V této studii se ale spíš zabývali tím, jak se mění zastoupení jednotlivých druhů bakterií a jaký to má vliv na jejich produkty v séru,“ přibližuje Klára Hlouchová, biochemička a čerstvá držitelka ceny Neuron.

Na snímku zleva: Lékařka Eliška Selinger, režisér Petr Svojtka, biochemička Klára Hlouchová, moderátorka Martina Mašková

Přínosem americké studie je popis dějů, které v těle při konzumaci sladkých nápojů probíhají. Tak detailně zatím nebyly popsány, uvažovalo se i o jiných účincích, třeba o vlivu na produkci hormonů.

Studii amerických kolegů vědkyně považují za další připomínku toho, že jsou potraviny i nápoje, které máme konzumovat denně, a jiné, které si můžeme nechat jako občasnou radost. „Když si dáme jednou za čas limonádu, bakterie se dokážou dostat zpět do určité rovnováhy. Problém je, když to děláme dlouhodobě,” dodává Hlouchová.

„Dospělý člověk by neměl zkonzumovat za den víc než 50 gramů volného cukru, to je ten, který najdeme třeba v medu nebo v ovocných džusech. Lepší by bylo 25 gramů, kdybychom chtěli být ještě zdravější, tak ještě méně. Jenže na trhu jsou nápoje, v nichž je třeba i 55 gramů v jediné plechovce,” upozorňuje Selinger.

Proč škodí cukr ze sladkých nápojů? Může se novou super potravinou stát řasa chlorella? A jak užitečné je měřit hladinu proteinů v potravináchModeruje Martina Mašková. Debatují lékařka a odbornice na veřejné zdraví Eliška Selinger a biochemička Klára Hlouchová, spoluúčinkuje herec a režisér Petr Svojtka.

autoři: Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související