Hamza: Nepočítám s tím, že by byl biatlon někdy masovým sportem. Budu rád, když se Koukalová vrátí

7. květen 2019

Jak se z malého sportu dá udělat jeden z nejsledovanějších? Odpověď nabídl v posledních letech český biatlon a v Řečí peněz také prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

„Boom byl tehdy obrovský ve světě i v Evropě a klíčové pro nás bylo vybudování biatlonového areálu v Novém Městě. Klíčové bylo začít zásadně investovat do malých dětí, aby z nich vyrostli reprezentanti, protože bafuňáři bez závoďáků jsou jako člověk bez oblečení,“ říká Jiří Hamza.

Rodinný sport

Biatlon se prezentuje, jako jedna velká rodina i proto, že se všichni osobně znají, když spolu před lety závodili. A podle prezidenta Českého svazu biatlonu je tým pohromadě dodnes.

Spousta dětí si chce hrát na Soukalovou a Moravce, říká Jiří Hamza

Jiří Hamza

Prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza je hostem dnešního Interview Plus. Minulý týden skončila posezónní exhibicí v Jablonci nad Nisou biatlonová sezóna. Jaká byla?

„V biatlonu se dnes reálně otočí kolem 200 milionů a to je podle mě hraniční množství peněz, které teď potřebujeme. Ale umíme si představit i větší rozpočet,“ vypočítává Hamza.

Z hlediska marketingu si biatlon nemůže stěžovat. „Máme dlouhodobé a dobré vztahy s našimi sponzory. Dost na ně dbáme.“ Sledovanost je mimochodem i přes horší sezonu na velmi vysoké úrovni, podobně jako v dobách těch nejlepších výsledků.

Marketingovou hvězdou českého biatlonu byla Gabriela Koukalová, která teď uvažuje o návratu k závodění. Podle Jiřího Hamzy je vše otevřené. „Je to o jejím rozhodnutí, to uvidíme. Nikdo teď nevíme, co se jí honí v hlavě. Budu moc rád, když se vrátí. Z mého pohledu to promo na knihu bylo nešťastné, ale to se stalo. Pokud přijde a bude si chtít ty věci vyříkat, tak prostor pro návrat určitě je.“

Víc už ne

„Zájem je na zvládnutelném maximu v Česku. Narážíme na nedostatek trenérů a lidí, stejně jako v jiných odvětvích,“ popisuje šéf biatlonu u nás, který říká, že tento sport je obrovská dřina a je to těžký sport kvůli střelbě.

„Biatlon formuje super charakter lidí, protože někdo, kdo je měkkej, ho na vrcholové úrovni dělat nemůže. Nepočítám, že by někdy byl masovým sportem. To je fikce i kvůli infrastruktuře, kterou nemáme,“ dodává prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Poslechněte si celý rozhovor z pořadu Řečí peněz. Ptal se Václav Pešička.

Spustit audio

Související