Jak se vede Banské Bystrici v čele s pravicovým extremistou?

7. březen 2014

Brzy to bude čtvrt roku, co se v Banské Bystrici na Slovensku ujal funkce nový hejtman Marian Kotleba. K vítězství mu pomohla ekonomická frustrace obyvatel regionu, nízká volební účast i protiromská rétorika. Jak se dnes žije v kraji, kde poprvé v moderní historii Slovenska uspěl ve volbách pravicový extremista?

V ulicích Banské Bystrice na první pohled pochopitelně žádnou změnu nepoznáte. Koneckonců ani loni na podzim tu při krajských volbách nevisely žádné billboardy nebo plakáty Mariana Kotleby. Obešel se prakticky bez kampaně a k vítězství ve 2. kole mu stačilo pouhých 14 procent hlasů všech oprávněných voličů v kraji. Ani dnes se jeho voliči ke svému rozhodnutí nehlásí dvakrát hrdě.

Z posledních jednání krajského zastupitelstva vyplývá, že zastupitelé se s hejtmanem budou hádat v první řadě o peníze. Marian Kotleba už před svým zvolením vyhlašoval, že chce omezit plýtvání penězi kraje. Jako jedno z řešení navrhoval poslat nezaměstnané opravovat silnice a potřebné nářadí (třeba lopaty) vyrábět v krajských dílnách, a tím šetřit.

Zastupitelstvo nakonec omezilo Kotlebovi pravomoce rozhodovat o rozpočtu. Hejtman opáčil, že nepodepíše schválený rozpočet. Zastupitelé zase kontrovali, že v takovém případě hejtmanovo veto prolomí při dalším hlasování. Podobné obstrukce ale můžou do budoucna komplikovat celé řízení kraje. Někteří obyvatelé Banské Bystrice se obávají, že hejtman Kotleba bude šetřit na nesprávných místech.

Za necelé tři měsíce v úřadě stihnul Marian Kotleba propustit některé ze zaměstnanců krajského úřadu. Dále pohrozil některým středním školám, že jim kraj neproplatí spoluúčast na projektech z eurofondů. Negativní ohlas vzbudil taky jeho zahraničněpolitický exces, když koncem ledna poslal podpůrný dopis ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, ve kterém ho vyzýval, aby neustupoval demonstrantům v Kyjevě, a aby zabránil vstupu Ukrajiny do Evropské unie. Proti unii ostatně Kotleba brojí dlouhodobě, podle něj přispěla k tomu, že se i v Banskobystrickém kraji žije tak špatně.

Banskobystrický kraj, to ale není jen jeho centrum, tedy samotná Bystrica. Necelou hodinu jízdy autem od města leží vesnička Svatý Anton. Skupina Romů tu právě dokončuje nízkoenergetický dům, ve kterém už na jaře budou bydlet. Postavili si ho sami. S projektováním a stavbou domu pomáhal Romům Ondrej Binder. Kromě toho, že má stavební firmu, provozuje taky ranč pro děti z rozvrácených rodin nebo z dětských domovů. Ondrej nedělí lidi podle barvy pleti ani podle prostředí, odkud přišli. O to víc překvapí, že nedávno na ranč pozval i Mariana Kotlebu, který Romy v minulosti označoval za parazity. A i když s novým hejtmanem nesouhlasí, dokáže s ním vyjít.

Úřad Banskobystrického kraje

Dotýkáme se samotného kořenu Kotlebovy popularity. Slovensko je malá země a Banskobystrický kraj jen jednou z jeho částí. Každý tu každého zná a s Marianem Kotlebou si řada lidí spojuje i osobní zážitky. Potkali ho kdysi na koncertě, v hospodě nebo prostě na ulici. Působil jako normální člověk. Pro řadu lidí je proto Kotleba svého druhu mučedníkem, kterého jen očerňují média.

Jedna věc je ale nezpochybnitelná - Kotlebův kontroverzní postoj k historii. Kotleba se otevřeně hlásí k autoritářskému slovenskému státu, který byl sice formálně samostatným, fakticky ale loutkovým státem nacistického Německa, který umožnil i deportaci desítek tisíc židů do koncentračních táborů. Kotlebova Lidová strana Naše Slovensko používá také uniformy připomínající jednotky Hlinkových gard a její příznivci se někdy zdraví gardistickým pozdravem Na stráž. Marian Kotleba se ironií osudu stal hejtmanem právě v Banské Bystrici, která byla kdysi centrem Slovenského národního povstání. Letos to bude právě 70. let, co ozbrojený odpor proti fašismu začal.

A jak to v Banskobystrickém kraji bude vypadat dál? Loňské volby hejtmana ukázaly pesimistický obrázek kraje, kde není práce ani příležitosti, kde lidé propadají frustraci, nevěří politikům a pokud už přece jen vyrazí k volbám, hlasují pro extrémní řešení. Přece jenom ne všichni ale utíkají pryč. Pětatřicátník Ivan si postavil s rodinou dům v nepřístupných kopcích nad Banskou Bystricí. Na rozdíl od řady jiných se rozhodl, že zůstane a do kraje se vrátil po delším pobytu v Norsku.

Vítězství Mariana Kotleby v Banské Bystrici bylo spíš symbolem než opravdovým průlomem pro pravicový extremismus. Ten ale může přijít v některých dalších volbách. Podle průzkumu z letošního ledna by se Kotlebova Lidová strana Naše Slovenska dostala do parlamentu se ziskem 7 a půl procenta hlasů.

autor: vob
Spustit audio