Jak se stát z mudla kouzelníkem? My jsme kouzelníci a vy jste ti normální, směje se Tomáš Podzimek

15. březen 2023

Dnes budeme trošku kouzlit. Možná se mi už podařilo vykouzlit i úsměv na vaší tváři. Ale teď se ke mně přidá i mladý, devatenáctiletý muž, Tomáš Podzimek z Horky u Staré Paky, kterému se už povedlo okouzlit například i návštěvníky Expa před třemi lety v Dubaji.

Kolik vám bylo let, když jste začal kouzlit?
Mně bylo devět let, takže už to je před 10 lety, je to strašně dlouho zpátky. Dostal jsem kouzelnickou sadu od tety, která ve mně probudila ono nadšení do kouzel. Do té doby jsem viděl kouzla jen v televizi. Pořad Magie kouzla zbavená se mi moc líbil a chtěl jsem vědět, jak se ty triky dělají. A zároveň jsem pak zjistil, že je strašně zajímavé se to učit a i předvádět pro lidi.

Jak se vůbec kouzlí s takovou kouzelnickou sadou? Co tam je třeba za kouzla?
V kouzelnické sadě jsou například plastové čínské kruhy, protože to je z hračkářství za pár korun, nějaké plastové karty, potom míčky a pohárky, kousek provazu, jestli si to správně pamatuji. Zkoušel jsem nějaké to kouzlo s kartami samozřejmě, protože ty mě chytly už v útlém věku. Pak něco s provazy. Nacvičil jsem si to a potom to vše ukazoval tetě, mamce a bráškovi. Rodina byla mé první publikum.

Říká se practice makes perfect, ale spíše platí perfect practice makes perfect. Když trik skvěle nacvičíte, můžete mít skvělý výsledek.
Tomáš Podzimek, kouzelník

Vzpomenete si pak už na své nějaké větší vystoupení?
První veřejné vystoupení bylo v roce 2015, když měla teta svatbu. Tak jsem kouzlil s kartami na svatbě, takže nikdo skoro nic neviděl, protože jsem měl karty malé. Ale bylo to první větší veřejné vystoupení. Potom před neznámými lidmi to bylo na kouzelnické soutěži v Jičíně. Tam bylo hodně kouzelníků i hodně mudlů, řekněme, normálních diváků. To bylo v září téhož roku.

Čtěte také

Mudlové, to je taková pěkná terminologie z Harryho Pottera.
Také občas říkávám, že to jsou normální lidi. My jsme kouzelníci a vy jste ti normální.

Začal jste tedy s kouzelnickou sadou pro děti. Jak dlouho s tím člověk vystačí?
Potom jsem začal hledat na internetu a zjistil jsem, že existují kouzelnické obchody. Opravdu to existuje. A tam si můžete koupit kouzla. Třeba nějaké karty a malý návod. A na zbytek si musíte přijít sám. Ale pokud si někdo myslí, že na internetu najde nějaké velké kouzlo, tak to se bohužel nestane. Jsou tam jen taková malá začátečnické kouzla, ale právě když s kouzlením začínáte, tak si myslím, že je to ideální. To je dobrá rada pro ty, kteří by se chtěli stát z mudla kouzelníkem.

Které kouzlo vás nejvíc fascinuje? A dokáže vás vůbec ještě něco překvapit?
Tak typicky to je třeba levitace, ale tam je spousta metod, jak ji můžete provést. Viděl jsem nedávno dvě pěkné levitace, že i jako kouzelník jsem si říkal, jak to udělali? A potom mě fascinuje třeba čtení myšlenek, že to vypadá opravdicky. Není to nějak předem domluvené, ale vážně to působí, že kouzelník se nějak dostane do mysli a přečte vaše myšlenky.

Čtěte také

Před lety jste své kouzelnické umění předvedl i na světové výstavě Expo v Dubaji. Co vůbec považujete, Tomáši, za váš největší kouzelnický úspěch? Je to ta Dubaj?
Asi ano. Jmenuje se to Expo 2020, ale protože byl covid, tak se vše konalo až o dva roky později, v únoru 2022. A bylo to úplně něco jiného, než když kouzlíte pro Čechy. Vybral jsem si třeba místního Araba a řekl mu, ať si vyberte kartu. Ale on kouká, co má dělat, je to úplně jiná kultura. A potom jsem kouzlil i pro školy, které chodily do českého pavilonu. A bylo strašně zvláštní vidět děti, kde je v jedné třídě mix z celého světa a každé dítě reaguje jinak. Celý týden v Dubaji mě toho tolik naučil.

Musíte kouzlo udělat třeba tisíckrát, vylepšit ho tak, že si pak nikdo z diváků ničeho nevšimne?
Říká se practice makes perfect, ale spíše platí perfect practice makes perfect, protože když trik opravdu skvěle procvičujete, tak na konci dne můžete mít skvělý výsledek.

Čtěte také

Může být někdy kouzlo pro kouzelníka i nebezpečné?
Může být. Třeba známý příklad je chycení kulky mezi zuby. Nebo to mohou být i nějaké kaskadérské kousky. Například zavěšení spoutaného kouzelníka hlavou dolů v nádrži s vodou. Hlavně v minulých stoletích se to občas tak úplně nepovedlo.

Vystřelená kulka chycená mezi zuby, to není trik? Zkoušel jste to někdy?
Nezkoušel. Tam je problém, že ta kulka by tam neměla být, ale pokud se to nepovede... To jsou kouzla, která bych asi ani zkoušet raději nechtěl.

Stává se někdy, že se i vám kouzlo nepovede?
Mně se to stávalo, když jsem začínal, často. Ale časem jsem se naučil to také trošku zahrát do autu a dělám, jako že se to třeba mělo takto povést. A častokrát si toho diváci nevšimnou. Jen občas se někdo ptá: a pane kouzelníku, opravdu mělo to kouzlo tak skončit? A já říkám: ano, samozřejmě.

Jaké máte sny a touhy do budoucna?
Studuji střední školu v Jičíně, skvělou průmyslovku. A mým snem je jít po profesionální dráze kouzelníka, protože častokrát vystupuji i v Praze. Snažím se cestovat a doufám, až dostuduji, tak teď o prázdninách trochu rozjedu kouzelnickou dráhu. Teď kouzlím pro školy, což je super dopoledne, potom na svatbách, to máte pátek nebo sobota. I na oslavách narozenin a na firemních akcích po celý rok.

Naším hostem byl kouzelník Tomáš Podzimek z Horky u Staré Paky. Moc děkuji za zajímavý rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související