Jak se správně postarat o houby?

10. září 2001
Dobrá rada

Dobrá rada bude dnes patřit všem houbařům. Lesy jsou totiž plné hub, tak vám teď připomeneme jak se o tuto pochutinu v kuchyni správně postarat.

Říhová: Češi jsou mezi Evropany snad nejaktivnějšími houbaři vůbec a tak vám možná teď po víkendu leží v lednici pořádná nadílka hub. Existuje, samozřejmě množství způsobů, jak houby zpracovat, následující informace jsou určeny právě vám, kteří chtějí houby uchovat po delší dobu. Jaroslav Balaštík, který se zabývá potravinářskými technologiemi připomíná, že nejsnadnější je houby prostě usušit.

Balaštík: Nejčastěji se houby suší. To je metoda velmi jednoduchá a více méně osvědčená a ekonomicky nejlevnější, tady bych doporučoval sušit na slunci, není třeba sušit ve stínu, jak se mnohdy doporučuje. Tyto houby, dobře vysušené, které chrastí, natlačíme do sklenic se šroubovým uzávěrem, a tak se nám uchovají velmi dlouhou dobu, protože tam nemůže vzduch, snadno se otevírají, snadno se zavírají.

Říhová: Sušené houby jsou vynikající například v polévkách. Dalším způsobem úpravy hub je jejich sterilizace.

Balaštík: Tady bych doporučoval ty houby naplnit buď syrové do sklenic, a nebo lépe krátce předvařené, blanšírované, ve vřící vodě 5-10 minut, současně se odplaví ty slizovité látky a takto předvařené houby zmenší svůj objem, po odkápání je naplníme do sklenic, zalijeme je buď vodou, a nebo 2% solným nálevem zcela až povrch. Sklenici pevně uzavřeme, vložíme do tlakového hrnce, pojišťovací ventil musíme zavřít a pak sterilovat při teplotě 112 až 114 stupňů C, nejméně 3/4 hodiny až hodinu.

Říhová: Nejméně pracné a nejméně účinné je podle Balaštíka zmarazení hub.

Balaštík: Buď je předvaříme, a nebo i syrové můžeme dát do sáčku, vysát vzduch a zmrazit.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu