Jak se létá v JAS-39 Gripen? Popisuje Jiří Čermák

15. září 2018

Do pojízdného studia R-stream na Dnech NATO na letišti v Mošnově přišel v kombinéze, ve které sedává do letadla. Major Jiří Čermák, inspektor bezpečosti letu v Čáslavi a pilot JAS-39 Gripen létá už 12 let a jak sám říká, na gripeny nedá dopustit – je to nádherné letadlo.

„Piloti musí létat neustále, aby se udržovali ve své vycvičenosti, zároveň probíhá výcvik pro další piloty, taktická cvičení s dalšími letouny NATO,“ přibližuje život pilotů.

A co znamená označení JAS? Vchází ze švédštiny, jde o zkratku tří slov – bojový, působení proti pozemním cílům a průzkumný letoun. „Letoun byl vyvíjen pro všechny tyto tři funkce, předchozí letouny byly spíše jedno nebo dvouúčelové. Toto je multifunkční letoun“ popisuje.

Gripeny střeží vzdušný prostor České republiky 24 hodin denně, to ale neznamená, že letadla jsou neustále přímo ve vzduchu, ale v bojové pohotovosti v Čáslavi. „Střežíme vzdušný prostor nejen Česka, ale i okolních států NATO,“ přibližuje.

100 let československého letectva

Pro plukovníka Petra Tománka je letecká přehlídka v Ostravě vyloženě srdcovou záležitostí – na událost se těší celý rok.

„Letectvo je otázka suverenity našeho státu, historie ukazuje, že nikdy si nemůžeme být jisti, co přinese budoucnost,“ vysvětluje.

České letectvo během 30 let prošlo velkým vývojem, piloti jsou velmi dobře vycvičení. V Ostravě si ale připomenou celých 100 let výročí letectva.