Jak se dělá digitální rozhlas?

4. říjen 2007
iŽurnál

Pokud jste navštívili stánek Českého rozhlasu na veletrzích Invex/Digitex 2006 nebo jste se zúčastnili Dne otevřených dveří Českého rozhlasu v roce 2007, mohli jste se mimo jiné dozvědět, jak se připravuje vysílání a jak se rozhlas digitálně vysílá. Protože vás podle ohlasů tyto prezentace zaujaly, nabízíme je i na našich internetových stránkách.UVNITŘ: VIDEO

Díky přechodu na digitální rekordéry se práce rozhlasového reportéra plně digitalizuje. Tedy - od začátku až do konce své cesty putuje (nebo může putovat) zvukový záznam v podobě jedniček a nul.

Na začátku této cesty reportér nahraje zvuk do rekordéru. Ukládá ho ve formátech WAV, MP2 nebo MP3 (podle typu přístroje a potřeby). Z rekordéru soubor se zvukem přesune/zkopíruje do počítače, kde může záznam upravovat. Pokud je zvuk připravený pro vysílání, odešle ho redaktor do digitálního audiosystému - i v něm je možné zvuk upravovat, ale hlavně tento systém slouží k odbavování zvuků ve vysílání.

Z vysílacího pracoviště putuje zvuk na tak zvaný přepojovač. Tak jako všechny cesty vedou do Říma, směřují všechny zvukové linky v Českém rozhlasu do této kontrolní místnosti. Zde je lze podle potřeby propojovat se studii nebo vysílači. Signál odtud putuje na vysílače, a to pozemskými nebo satelitními trasami.

Pokud naše vysílání posloucháte analogově (v pásmech VKV nebo DV), zde digitální cesta zvuku končí. Na vysílači je digitální signál (jedničky a nuly) převeden do analogové podoby (elektrického proudu či napětí), kterou pak váš rozhlasový přijímač převádí do podoby zvuku. Pokud ale přijímáte naše vysílání digitálně (ve formátech DVB-T, DVB-S nebo přes internet), pokračují ony jedničky a nuly až do vašeho přijímače (set-top-box, počítač a podobně).

Ve zjednodušené podobě jste cestu zvuku od rozhovoru na začátku až do set-top-boxu na konci mohli vidět v Brně nebo v Praze na videoprezentaci. Toto video vám nabízíme i zde. Jeho rozlišení je sníženo na 320 x 240 bodů. Můžete si vybrat mezi formátem Audio Video Interleaved s komprimací XviD (AVI - 22 MB) a Windows Media Video (WMV - 12 MB).

autor: jkr
Spustit audio

Více z pořadu