Jak se česká vláda připravuje na případný tvrdý brexit? Nastiňuje Aleš Chmelař

Britský parlament se chystá na schvalování výstupové dohody z Evropské unie. „Šance jsou tak padesát na padesát procent,“ odhaduje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař. Jak je ale česká vláda připravená na případný takzvaný tvrdý brexit, tedy odchod Británie z EU bez dohody?

„Připravujeme se i na scénář nedohody, kdy vláda projednává návrh, který se týká lex brexit, neboli zákona o připravenosti na tvrdý brexit,“ říká s tím, že zákon obsahuje základní rysy toho, co se bude muset učinit a jaká práva se budou muset přiznat britským občanů, některým podnikům nebo produktům.

Čtěte takéMayová o brexitu: V sázce je demokracie a živobytí voličů, dohoda s EU respektuje výsledky referenda

„Nejdůležitější část zákona se týká možnosti setrvání britských občanů pod pravidly občanství EU, a rovněž například přístupu na trhu práce těchto občanů a jejich rodinných příslušníků, přístupu k daňovému a sociálními systému,“ vysvětluje.

Těžiště zákona je především v tom, aby Česko zajistilo britským občanům, že zde mohou setrvat. V té souvislosti Chmela připomíná, že britská strana slíbila, že všem evropským občanům zaručí podobná práva, která byla zajištěna ve výstupové dohodě.

Práva občanů se změní

Zákon ale počítá s britskými občany do roku 2020. Co bude dál? Podle Chmelaře by se měl dohodnout celý rámec budoucího nastavení vztahů.

„Je pravděpodobné, že ať už britští občané u nás, nebo čeští v Británii, nebudou mít stejná práva jako doposud, nebudou mít stejný přístup na trh práce nebo na univerzity,“ říká.

Zároveň připomíná, že jde o přání britských občanů, že do budoucna bude volný pohyb mezi Británií a Evropou zasažen.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio